Vertraging verbouw stationsgebied Haren

De beoogde fietstunnel van station Haren. FOTO DVHN

De bouw van het nieuwe stationsgebied in Haren loopt jaren vertraging op. In plaats dat het klaar is in 2017, starten dan - of zelfs pas begin 2018 - de werkzaamheden.

De bouw van het nieuwe stationsgebied in Haren loopt jaren vertraging op. In plaats dat het klaar is in 2017, starten dan - of zelfs pas begin 2018 - de werkzaamheden.

De gemeente Haren verwacht uiterlijk begin 2019 klaar te zijn met de grote opknapbeurt in het gebied. Oorzaak van de vertraging is een ,,te ambitieuze planning'', laat gemeentewoordvoerster Laura van Zon weten. ,,Het duurde langer dan verwacht voor het definitieve ontwerp er was.''

Plannen
Het startschot voor het project ‘Haren verbindt' werd gegeven in februari 2014, gevolgd door overleg met omwonenden, belanghebbenden en reizigers in mei. Van Zon: ,,We hebben iedereen de kans gegeven te reageren op het voorlopig ontwerp.'' Uit dit proces is gebleken dat het traject meer tijd nodig heeft. ,,En we doen het liever goed dan snel.'' Aldus is in nauw overleg met ProRail beslist tot een latere start van de bouwwerkzaamheden.

De vertraging is niet van invloed op de invulling van de plannen. Het belangrijkste onderdeel van het nieuwe stationsgebied is een fietsers- en voetgangerstunnel onder het spoor door, die de wijk Oosterhaar met het centrum verbindt. Ook worden de fietsroutes van het station naar scholen veiliger gemaakt. De aansluiting tussen de Nieuwe Stationsweg en de Oude Middelhorst, direct aan het spoor, wordt opgeheven.

Verder krijgt het gebied een nieuw appartementencomplex met tien tot twintig woningen en ruimte voor bedrijven op de begane grond. De Walstroflat, gelegen aan de oostzijde van het spoor, is inmiddels gesloopt ten gunste van een nieuwe wijkentree. Ook de uitbreiding van het P+R-terrein is voltooid.

Investering
De totale investering voor het project bedraagt bijna 12 miljoen euro. Hiervan is 8 miljoen bestemd voor de tunnel en het opknappen van het station met onder meer een nieuwe stationshal.

Het gros van de benodigde financiële middelen komt voor rekening van de gemeente Haren, de Nederlandse Spoorwegen, Prorail, de Regio Groningen–Assen en de provincie Groningen. Ook het Rijk subsidieert een deel.

Of en hoeveel extra geld de vertraging gaat kosten, is niet duidelijk.

Nieuws

Meest gelezen

menu