Vertrekkend viroloog Alex Friedrich van het UMCG laakt kwaliteit van de Nederlandse zorg. 'Hoe goed is die zorg met wachtlijsten van maanden?' Hij keert terug naar Duitsland. 'Daar kennen ze geen wachtlijsten'

Arts-microbioloog Alex Friedrich van het UMCG werd vorig jaar bekend omdat hij een veel krachtdadiger coronabestrijding voorstond dan minister Hugo de Jonge. Ook de bestrijding van wachtlijsten in de zorg zou Nederland beter kunnen doen, vindt de man die komende maand Groningen achter zich laat en terugkeert naar zijn geboorteland Duitsland.

Alex Friedrich van het UMCG werd vorig jaar bekend omdat hij een veel krachtdadiger coronabestrijding voorstond dan minister Hugo de Jonge.

Alex Friedrich van het UMCG werd vorig jaar bekend omdat hij een veel krachtdadiger coronabestrijding voorstond dan minister Hugo de Jonge. Foto: Siese Veenstra

Een Europeaan in hart en nieren verlaat Noord-Nederland. Alex Friedrich spreekt acht talen. Hij is van Grieks-Duitse afkomst, heeft een Italiaanse vrouw, en werkte en studeerde in Italië, Portugal en Duitsland. Na elf jaar verruilt hij het Universitair Medisch Centrum Groningen voor het academische ziekenhuis in Münster, waar hij voorzitter wordt van de raad van bestuur. Voordat hij naar Nederland kwam bekleedde hij in Münster al tien jaar de functie van chef de clinique.

‘Hier kreeg ik altijd het gevoel van ‘zeg het maar’ als je iets vindt. In Duitsland moet je veel meer opletten’