Verzekeraar wil patiënten liever naar privéklinieken dan naar Duitsland: 'We kijken eerst wat er in Nederland zelf te verplaatsen is'

Foto: ANP

De ziekenhuizen in het Noorden bouwen reguliere zorg af. Is overplaatsing van patiënten naar Duitsland een optie? De zorgverzekeraars willen liever niet.

Het UMCG sluit 17 procent van de ziekenhuisbedden en 30 procent van de operaties die niet dringend noodzakelijk zijn. Het Martini Ziekenhuis sloot al eerder operatiekamers. In de Treant-ziekenhuizen in Stadskanaal en Hoogeveen wordt nauwelijks meer geopereerd en in Emmen wordt het steeds lastiger alle acute zorg te blijven doen.

Ook het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda en Wilhelmina Ziekenhuis Assen moeten afschalen. Dat allemaal terwijl er nog ‘maar’ 125 coronapatiënten in de ziekenhuizen in Noord-Nederland liggen.

Tijd om reguliere zorg over te plaatsen

Gezondheidseconoom Jochen Mierau van de Rijksuniversiteit Groningen vindt het tijd om patiënten voor reguliere zorg over te plaatsen naar Duitsland. Ziekenhuizen in Leer, Weener en Oldenburg hebben namelijk plek genoeg voor planbare zorg. Mierau wijst erop dat de wachtlijsten in Nederland al voor de coronacrisis flink opliepen terwijl dat in Duitsland niet het geval is. ,,Grensoverschrijdende zorg kan een uitkomst bieden en dit is het juiste moment om daarmee te beginnen’’, vindt Mierau.

Al in het voorjaar werden er coronapatiënten van Nederlandse intensive cares overgeplaatst naar Duitsland en dat begint nu ook op gang te komen. Maar reguliere zorg? Daar voelen de zorgverzekeraars voorlopig weinig voor. In de ROAZ-overleggen die de ziekenhuizen en zorgverzekeraars wekelijks voeren, blijkt volgens Menzis en Zilveren Kruis dat de noordelijke ziekenhuizen het nu nog voldoende aan kunnen.

‘Eerst kijken wat er in Nederland zelf te verplaatsen is’

,,Het is nogal wat om patiënten naar Duitsland over te plaatsen’’, zo houdt woordvoerder Christine Rompa van Zilveren Kruis de boot af. ,,We kijken eerst wat er in Nederland zelf te verplaatsen is.’’ Daarbij kijkt Zilveren Kruis ook naar privéklinieken, zegt Rompa, ,,Die kwamen in de eerste golf nog weinig aan bod maar nu kijken we nadrukkelijk of daar nog capaciteit is.’’

De zorgverzekeraars en het Regionaal Overleg Acute Zorg stellen dat alleen geplande zorg afgeschaald wordt. Woordvoerder Lars Wormgoor van de Treant Zorggroep sluit alleen niet uit dat binnenkort ook de acute zorg verplaatst moet worden. Dan zouden patiënten met een gebroken been ook naar Duitsland moeten kunnen. ,,Het gaat erg hard nu. Niet alleen met Covidpatiënten, maar we hebben dagelijks ook vele tientallen medewerkers die getest moeten worden en daardoor niet inzetbaar zijn.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu