Verzet tegen grasfabriek houdt aan

Foto Archief DvhN / ANP ANP

Ondernemer Jacques ten Kate blijft zich verzetten tegen de komst van HarvestaGG. Ook als dat bedrijf een andere plek op het industrieterrein Zuid-Groningen in Ter Apelkanaal krijgt.

Ondernemer Jacques ten Kate blijft zich verzetten tegen de komst van HarvestaGG. Ook als dat bedrijf een andere plek op het industrieterrein Zuid-Groningen in Ter Apelkanaal krijgt.

Green Goods Farm

HarvestaGG wil op dat terrein graag een zogenoemde Green Goods Farm bouwen. Daarin wordt gras verwerkt tot onder meer biobrandstof voor vrachtauto's. De Farm zou zich aanvankelijk vestigen op grond van het aardappelmeelconcern Avebe dat ook een vestiging op industrieterrein Zuid-Groningen heeft.

Ten Kate trok toen al aan de bel. Zijn bedrijf dat eiwitten produceert die als bindmiddel voor voedingsmiddelen dienen, staat er ook vlakbij. Ten Kate zei te vrezen dat HarvestaGG geuroverlast veroorzaakt waardoor de productie van die eiwitten gevaar kan lopen.

Nu heeft Avebe laten weten de grond toch niet te willen verkopen. Dit omdat het bedrijf die grond in de toekomst misschien zelf wil gebruiken. Directeur Jan-Cees Vogelaar van HarvestaGG praat daarom nu met de gemeente Vlagtwedde over de vestiging van de Farm elders op het industrieterrein, zo'n 250 meter verderop. De grond daar is van de gemeente.

Geuroverlast

,,Voor mij zou het betekenen dat HarvestaGG inderdaad wat verder af komt van mijn bedrijf'', zegt Ten Kate. ,,Maar mijn angst voor geuroverlast blijft bestaan. Het product van mijn onderneming is heel geurgevoelig. Bij het drogen van eiwitten maken we gebruik van buitenlucht en daar kan de geur van de Green Goods Farm in zitten. Die is schadelijk voor ons product. Ook als die Farm wat verderop staat, lopen wij dat risico.''

En daarom zal hij ook tegen die eventuele nieuwe locatie voor HarvestaGG in het geweer komen. ,,Dat heb ik ook al aan de directie van dat bedrijf laten. Als tot die nieuwe plek wordt besloten, moet de procedure voor een vergunning opnieuw worden doorlopen. Dan ga ik zeker bezwaar maken tegen het verlenen van die vergunning.''

HarvestaGG bestrijdt dat er sprake zal zijn van geuroverlast door de Green Goods Farm. Dit omdat er gebruik wordt gemaakt van plantaardige eiwitten en het productieproces onderdak plaats vindt.

Nieuws

Meest gelezen

menu