Verzoek aan burgemeesters: wij willen wiet kweken

De Social Club die medicinale wietolie verstrekt aan leden stuurt een brief naar acht burgemeesters met de vraag of de club legaal wietplanten mag kweken.

Daarmee neemt de Social Club zelf het initiatief om in gesprek te gaan over het grijze gebied waar de stichting zich in bevindt.

De club verstrekt wietolie aan leden die daarvoor een vrijwillige donatie geven. De leden gebruiken het middel vooral voor pijnbestrijding. Onder meer mensen met spierziekten en kanker zeggen baat te hebben bij het middel.

De club heeft zo’n 7000 leden en zes vestigingen in Nederland. In die zaken, in onder meer Groningen, Leeuwarden en Amsterdam, kunnen mensen informatie krijgen. De olie wordt per post verstuurd.

‘We worden te groot’

De Social Club wil niet alleen mensen helpen, maar ook voor opschudding zorgen en het Nederlandse gedoogbeleid aan de kaak stellen. De olie wordt gemaakt van wiet die illegaal gekweekt wordt.

Oprichter Rinus Beintema zei dat hij na opening van de eerste vestiging al een inval van politie had verwacht. Die bleef uit. Ook na opening van de andere vijf zaken.

,,Nu we zo groot zijn geworden, zoeken we zelf contact met de burgemeesters. Eigenlijk kan het met deze aantallen niet meer zonder vergunning’’, zegt Beintema.

Gesprek openen

Hij kondigde in elke gemeente waar hij kwam aan dat er een Social Club opende. Nergens werd hem een strobreed in de weg gelegd. ,,Dat zie ik dus als een soort gedoogverklaring, zonder dat we erover praten. Maar we moeten er natuurlijk wel over praten.’’

Iedereen die lid is van de club heeft bij inschrijving aangegeven of hij of zij ermee akkoord gaat dat de club vijf wietplanten kweekt ten behoeve van de olie. ,,Voor die aantallen vragen we nu om een vergunning om te mogen kweken.’’

Volgens Beintema is het tijd dat er juist nu iets gebeurt. In de Tweede Kamer wordt vaak gepraat over regulering van de wietteelt. Dit zou een voorstadium kunnen zijn.

Tilburg staat vijf plantjes toe

In Tilburg besloot de burgemeester vorig jaar, na overleg met politie en justitie, dat mensen zelf vijf wietplanten mogen telen om medicinale cannabis te kunnen gebruiken.

Bezit van vijf wietplanten is officieel verboden volgens de wet, maar wordt gedoogd. Straf wordt daardoor vaak niet opgelegd.

Nieuws

menu