Vet rendement: zorgverzekeraars en pensioenfondsen investeren jouw geld in fastfoodketens

Zorgverzekeraars investeren voor miljoenen in fastfoodketens McDonald’s, Kentucky Fried Chicken en Burger King. Pensioenfondsen steken zelfs miljarden aan premiegeld in deze bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Artsen en andere gezondheidsexperts reageren verbolgen.

Djamilla Kooiker (22) en Tuana Baran (20) zijn voor het werk veel onderweg en strijken voor de lunch dit keer neer in Assen.

Djamilla Kooiker (22) en Tuana Baran (20) zijn voor het werk veel onderweg en strijken voor de lunch dit keer neer in Assen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Zorgverzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis beleggen gezamenlijk voor 8,5 miljoen in McDonald’s, Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut en Burger King. Bijna 10 miljoen Nederlanders zijn bij een van deze vier zorgverzekeringsconcerns verzekerd. Zilveren Kruis (onderdeel van Achmea) is met 5,1 miljoen verzekerden de grootste zorgverzekeraar van Nederland. Onder meer De Friesland en Interpolis zijn onderdeel van dit bedrijf.

Pensioenfondsen

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's