Viaduct Meedenpad slotstuk vernieuwing Ring Oost

De plaatsing van de nieuwe fietsbrug annex ecoduct over de Oostelijke Ringweg. FOTO DVHN

Met het plaatsen van het nieuwe viaduct in het Meedenpad is de oostelijke ringweg in Groningen bijna ‘af’. De ombouw begon eind 2010.

Spectaculair
Bij gebrek aan directe omwonenden had de provincie deze keer weinig uitnodigingen verstuurd. Maar toen het laatste ‘nieuwe’ viaduct van de oostelijke ringweg zaterdag op z’n plaats werd gereden, stond er toch een grote groep mensen te kijken.

Toch enkele buurtbewoners, liefhebbers van zwaar transport, fietsers die er in april weer overheen kunnen en medewerkers van provincie en aannemers die het historische moment niet wilden mensen. Er was op hen gerekend: de koffie stond klaar en hot dogs die weg vlogen, werden in allerijl aangevuld.

Sommige wegwerkers hadden hun familie meegenomen en van sommige bedrijven kwam ook kantoorpersoneel kijken. Hoewel de bouwmethode voor het viaduct eerder werd toegepast, blijft het laatste deel spectaculair.

Groot materieel
De fietsbrug annex ecoduct is bij het Alfa College gebouwd door wegenbouwbedrijf Roelofs en werd zaterdag met groot materieel naar het Meedenpad gereden. Een grote groep specialisten van transportbedrijf Mammoet rukte daarvoor uit.

Ze kwamen onder meer met twee verlengde trailers aanrijden. Het bedrijf keek zaterdag niet op een paar wielen meer of minder. Er zaten 96 wielen onder de spmt-karretjes waarmee het viaduct werd gedraaid en de laatste meters werden afgelegd. Vier zware mobiele kranen verplaatsten het viaduct en hesen het nog een stukje omhoog. Iets wat bij vorige viaducten door andere bouwwijze niet nodig was.

De operatie verliep in alle rust, de karretjes pasten zich aan de hoogteverschillen in de middenberm aan en draaiden de brug in de juiste positie. Bij kijkers was de spanning of het zou passen al weggeëbt voordat het gevaarte op z’n plaats lag.

Lange files
Voor de operatie was een deel van de oostelijke ringweg tot gistermiddag half zes gestremd. Dat leidde zaterdag tot lange files van weggebruikers die de aangegeven omleiding over de ringweg probeerden te omzeilen. Hoewel met dit zevende en laatste viaduct de vernieuwing is afgerond, zijn er in de zomer nog een paar afsluitingen te verwachtingen als de oostelijke en noordelijke ringweg worden geasfalteerd.

Meer aanpassingen
Sinds eind 2010 zijn de kruispunten bij Lewenborg (2 viaducten), Kardinge, Beijum/De Hunze Zuid en de Groningerweg ongelijkvloers gemaakt. De fietsbruggen in de Stadsweg en nu het Meedenpad zijn vervangen door fietsecoducten. Bovendien is de Noordzeebrug vervangen. De kruising met de Bedumerweg in de noordelijke ringweg is ongelijkvloers gemaakt en het kruispunt bij Reitdiephaven erbreed. De ombouw van de zuidelijke ringweg is gepland vanaf 2017 tot 2022.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu