Video: Berucht Verkeerscirculatieplan heeft nu overal fans

Veel ruimte voor fietser en voetganger, voor de auto slechts een bijrol. De ene na de andere grote stad kiest ervoor. Groningers weten al veertig jaar niet anders.

Veel ruimte voor fietser en voetganger, voor de auto slechts een bijrol. De ene na de andere grote stad kiest ervoor. Groningers weten al veertig jaar niet anders.

„Groningen was met z’n eigenwijze keuze voor het Verkeerscirculatieplan zijn tijd ver vooruit.” Dat concludeert Bas Govers van adviesbureau Goudappel Coffeng. Hij helpt overheden met hun verkeersbeleid en ziet dat veel steden nu alsnog doen wat Groningen veertig jaar geleden al deed: het autoverkeer uit de binnenstad halen.

Jubileum

Dinsdag is het veertig jaar geleden dat het Verkeerscirculatieplan (VCP) werd ingevoerd. Destijds was het VCP revolutionair en zelfs omstreden. Nu vindt het overal navolging. „Je ziet het in Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, maar ook internationaal. Grote stadsdoorbraken uit die tijd, bedoeld om straten breder te maken en autobereikbaarheid te garanderen, ontwikkelen zich tot verkeersriolen. Uiteindelijk doet dat afbreuk aan het leefklimaat.”

Dus gaat de auto nu de stad uit en komt er meer ruimte voor de fiets, de wandelaar en het openbaar vervoer. „Het is nu echt een trend, ook in echte ‘autosteden’.” Logisch, want op die manier schep je plezierige leef- en verblijfsruimtes, vindt Govers. „Veertig jaar geleden was Groningen de enige stad die al zo ver was en zeker ook de enige die het beleid daarvoor zo radicaal invoerde.”

Groningen is een voorloper

Die eigenwijze keuze van Groningen heeft geleid tot het hoge fietsgebruik, dat internationaal opzien baart. „Nu zie je wereldwijd heel veel aandacht voor fietsers in de stad, maar Groningen speelt -met Amsterdam, Utrecht en Zwolle- nog steeds een rol als voorbeeldstad.”

Paul de Rook (D66), die als wethouder verantwoordelijk is voor verkeer, is er trots op. „We zijn hier echt voorlopers. Niet meer zo radicaal als in de jaren ‘70, maar wat we nu doen gaat nog steeds een tandje verder dan de meeste steden zijn.”

Geïnspireerd door het VCP

De Rook is te jong om de invoering van het VCP te hebben meegemaakt. „Als kind hoorde ik er geklaag en grapjes over op feestjes van m’n ouders. Later, toen ik zelf in de gemeenteraad terecht kwam, werd het VCP een inspiratiebron voor me: wat kunnen we nog méér doen voor de binnenstad?”

Inmiddels is de uitvoering van zijn eigen verkeersplannen in volle gang. Drukke busroutes verdwijnen uit het centrum, de voetgangers en de fietsers winnen nog meer terrein op de auto. Allemaal met het oog op het grotere doel: een binnenstad waar het goed toeven is. „Op inhoud zetten we door wat met het Verkeerscirculatieplan is ingezet. Maar ik vind dat we het besluitvormingstraject nu netter aanpakken.”

De Rook en zijn collega’s hebben veel werk gemaakt van praten, luisteren en overleggen met de Groningers. Veertig jaar geleden ging dat er anders aan toe, met hoogoplopende spanningen tot gevolg.

Nieuws

menu