Fietsers, wandelaars en wegobstakels. De wind neemt alles mee op het Van Doeverenplein in Groningen

Kwartiertje filmen levert dit op

De storm die over Noord-Nederland raast, zorgt ook in de stad Groningen voor problemen. Vooral in de buurt van hoge gebouwen en al helemaal aan de voet van de Libertas aan het Wouter van Doeverenplein zorgen windstoten voor problemen.

Fietsers, wandelaars en wegobstakels, alles wordt meegenomen door de wind. Binnen een stief kwartiertje gaan tientallen fietsers onderuit.

Het gaat vooral mis op de kruising met fietsers die vanaf de Kapteynbrug of Oosterpark komen en richting DOT willen. Zodra ze het drukke kruispunt naderen worden ze gegrepen door de windstoten.

De een landt zacht, de ander gevaarlijk dichtbij de voorbijrazende stadsbussen en ander verkeer. Verderop waait een scooter tegen een werkbusje en attributen van de wegwerkzaamheden vliegen over het plein. De betrokken wegwerkers zijn alleen maar bezig met puin ruimen en het overeind helpen van mensen.

‘Behoorlijk onveilig’

„Vanochtend ging het nog wel, maar vanmiddag is het niet te doen”, vertelt een van hen. Hij legt de schuld bij de vers verrezen woontoren Libertas. „De wind cirkelt om het gebouw heen en klapt vervolgens vol over het plein. Ik kom zelf uit Noord-Holland en ben wel wat hoogbouw gewend, maar dit is ongekend. Ik weet niet wat de situatie hiervoor was, maar volgens mij is het nu behoorlijk onveilig.”

Daar kan Heleen over meepraten. Ze komt op adem in de luwte tegen de gevel van Libertas. „Ik ben drie keer onderuit gegaan bij het oversteken. ”, vertelt ze. „Met de fiets aan de hand notabene!” Ze wacht nu op haar man. „Die komt me ophalen, ik moet nog een eindje en durf niet meer verder.”

Geen noodzaak in te grijpen

Bij de politie, noch gemeente of Veiligheidsregio zijn meldingen binnengekomen. Er is volgens de diensten dan ook (nog) geen noodzaak om in te grijpen. Ook elders in Stad en Ommeland is veel overlast.