Yérma uit Appingedam doelbewust om het leven gebracht met bijl. Rechtbank veroordeelt ex tot 4 jaar cel en tbs met dwangverpleging

De 24-jarige Jean R. uit Haarlem doodde in april 2022 zijn ex-vriendin Yérma Story uit Appingedam met een bijl.

De 24-jarige Jean R. uit Haarlem doodde in april 2022 zijn ex-vriendin Yérma Story uit Appingedam met een bijl. Tekening: Heleen van den Broek

De 24-jarige Jean R. uit Haarlem is veroordeeld tot 4 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor moord op zijn ex-vriendin Yérma Story (30) uit Appingedam met een bijl. Volgens de rechtbank was er duidelijk sprake van voorbedachte raad.

Toen Jean R. (24) op 22 april vorig jaar bij de woning van zijn ex in de Broerstraat in Appingedam kwam, sloeg hij er vrijwel direct op los met de bijl die hij een dag eerder had aangeschaft. Hij was boos en gefrustreerd, omdat hij geen betere omgangsregeling kreeg voor hun jonge kind. ,,Hij is planmatig, doelgericht en berekenend te werk gegaan. Er was voldoende tijd om na te denken over de voorgenomen daad’’, aldus de rechtbank.

Ook uit appberichten op zijn telefoon blijkt dat R. heel goed wist waar hij mee bezig was. Toen hij hoorde dat Yérma een nieuwe relatie zou hebben, appte hij een kennis dat dat ‘alleen maar met bloed goed te maken was’.

Dodelijk geweld

De uitspraak druist in tegen het advies van gedragsdeskundigen. Zij stellen dat Jean R. wegens schizofrenie volledig ontoerekeningsvatbaar is. Hij hoort volgens hen niet in de cel of in een kliniek met dwangverpleging. Hij heeft zijn leven lang zorg nodig en dat zou prima kunnen binnen de reguliere psychiatrische zorg.

Maar de deskundigen hadden zich volledig gebaseerd op uitlatingen van de verdachte, die vertelde dat bij hem de stoppen doorsloegen na een ruzie met Yérma. Volgens de rechtbank blijkt uit een opname van de deurbel dat er helemaal geen ruzie plaatsvond. R. ging vrijwel direct over tot dodelijk geweld toen hij binnen werd gelaten. Het gegil van Yérma was op straat te horen.

De gewaarschuwde politie vond het levenloze lichaam van de jonge vrouw achter de voordeur, badend in het bloed. R. was nog in de woning en werd aangehouden.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De rechtbank vindt de risico’s en de kans op herhaling te groot. Vandaar de dwangverpleging, die eindeloos kan worden verlengd. R. is wel ernstig verminderd toerekeningsvatbaar, meent de rechtbank. Daarom is niet 10 jaar celstraf opgelegd, zoals het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste, maar gaat R. 4 jaar de gevangenis in voordat zijn behandeling begint.

De verdachte was niet aanwezig bij de uitspraak. Familieleden van Yérma wel. Zij zijn opgelucht dat de moordenaar van hun dochter en zus in een gesloten setting wordt behandeld.