Vier maanden celstraf voor stel uit Groningen dat paspoort verkoopt en wapens in huis heeft

Vrouwe Justitia. Foto: Archief DvhN ANP

Direct na de verkoop van het paspoort van zijn vrouw werd een 24-jarige Groninger op heterdaad aangehouden. Hij en zijn vrouw kregen dinsdag een celstraf van 4 maanden waarvan de helft voorwaardelijk voor het verhandelen van het reisdocument en het bezit van twee vuurwapens.

In een van de filialen van McDonald's in Groningen treft de 24-jarige Obada H. op 12 maart een hem onbekende persoon. Ze hebben eerder via Facebook contact gehad. H. krijgt een envelop met daarin 1250 euro euro en de onbekende persoon krijgt het paspoort van de vrouw van H., de 20-jarige Miriam Al-M. Niet lang hierna wordt H. aangehouden.

Verdenking van mensensmokkel

De politie denkt met hem een lid van een bende mensensmokkelaars te pakken te hebben. Via Facebook gaf H. zich uit als de man die illegaal vluchtelingen Europa in kon krijgen. Meteen wordt ook maar een kijkje genomen in de woningen van beide verdachten. Bij die doorzoekingen worden een pistool en revolver gevonden.

In de verhoren komen beide verdachten met wisselende verklaringen. De wapens zijn in een park gevonden, zegt H. Nee, ze zijn van mijn zusje, zegt Al-M. Uiteindelijk blijkt die laatste verklaring de ware, zeggen beide verdachten dinsdag in de rechtbank in Zwolle.

Stel had geld nodig voor reis naar Turkije

De officier van justitie meldt ook duidelijk dat van het idee van H. als grote mensensmokkelaar weinig overblijft. Vermoedelijk hadden beide verdachten geld nodig voor een reis naar familie in Turkije. ,,Ik wist niet dat het strafbaar was'', zei de Groninger.

In Turkije, waar hij een tijd als vluchteling verbleef, wordt zoiets door de vingers gezien, zei zijn raadsvrouw Femke van den Heuvel. Mede omdat het strafrechtelijk onderzoek uiteindelijk fors kleiner werd, boog dinsdag 'slechts' één rechter zich over het dossier, in plaats van normaal drie.

H. poseerde met wapens op foto's

Toch is het bezit van wapens een ernstig verwijt. En waarom poseerde H. ermee op foto's?

De officier van justitie eiste 6 maanden waarvan 2 maanden voorwaardelijk tegen H. en 5 maanden waarvan 2 maanden voorwaardelijk tegen Al-M.

Advocaat Hans Otto den Otter meent dat de officier te hoog inzet. Zijn cliënt is een kwetsbare jonge vrouw die geen idee had dat haar man haar paspoort zou verkopen. En ze nam de wapens van haar zus in bewaring om juist haar te beschermen.

De rechter vond een celstraf op zijn plaats vanwege de ernst van de feiten. ,,U bent achteloos met het bezit van de wapens omgegaan'', zei ze. Ook het verhandelen van het paspoort is iets waaraan zwaar wordt getild.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu