Actie Code Rood Groningen: Vier pompstations van Shell tijdelijk buiten gebruik

Het Shell-tankstation aan de Rijksstraatweg. Foto: ProNews

Door een actie van Code Rood waren de Shell-tankstations aan de Zonnelaan, Van Ketwich Verschuurlaan, Rijksstraatweg en Euvelgunnerweg in Groningen dinsdagochtend tijdelijk buiten gebruik. Vulslangen zaten met kettingen aan elkaar vast waardoor ze korte tijd niet te gebruiken waren.

De politie heeft één persoon staande gehouden. Bij de actie, Shell must fall genoemd, waren vermoedelijk drie of vier actievoerders betrokken. Code Rood Groningen strijdt tegen gaswinning en liet al meerdere keren van zich liet horen. Bij de tankstations werd afzetlint gebruikt met daarop het woord 'crisisgebied'.

Het was dinsdagochtend, zo staat in een persbericht, de bedoeling om dinsdagochtend vijf Shell-tankstations in Groningen en Haren tijdelijk buiten werking te stellen. Bij één van de stations lukte dit niet helemaal.

Tankstation aan Europaweg is 'gespaard'

Code Rood stelt dat het tankstation aan de Europaweg 'gespaard' is gebleven omdat deze al eerder doelwit was van de groep . De actie van dinsdag is bedoeld ter ondersteuning van een anderhalvemeterprotest dat plaatsvindt voor het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Bij Shell vindt dinsdag de algemene aandeelhoudersvergadering plaats.

Code Rood meldt dat in Den Haag op nog twee andere plekken demonstraties plaatsvinden: een tegen de inperking van het demonstratierecht en een om de banden die Shell met de overheid heeft aan de kaak te stellen.

Niet alleen in Groningen

Overigens werden niet alleen in Groningen tankstations buiten werking gesteld. Dat gebeurde volgens Code Rood ook in Enschede, Den Bosch, Berlijn en meerdere plekken in België. De actiegroep zegt dat er in Praag drie tankstations worden bezet en dat in Denemarken, Tsjechië en Portugal 'nog meer zal gebeuren'.

De actievoerders eisen ontmanteling van Shell. ,,Omdat het bedrijf blijft kiezen voor winst ten koste van het klimaat, natuur en mensenlevens."

Nieuws

Meest gelezen

menu