Vierde plaats een 'prachtig resultaat' voor studenten van Top Dutch bij zonnerace in Australië

Het Top Dutch Solar Racing team kwam als vierde over de finish in Adelaide. Foto: Job Verkruisen

De studenten van het Top Dutch Solar Racing team zijn als vierde gefinisht in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. De 26 studenten van de Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort en Friesland College reden in vijf dagen van Darwin naar Adelaide; ruim 3000 kilometer dwars door de woestijn.

Het team uit Noord-Nederland deed voor het eerst mee aan de beroemde zonnerace. In twee jaar tijd ontwikkelde en bouwde het team de auto ‘Green Lightning’. Een vierde plaats is dan ook een prachtig resultaat, aldus teammanager Jeroen Brattinga: „Van de 26 teams die aan de start stonden, zijn wij als vierde over de eindstreep gekomen. Dat is een mooi resultaat voor het hele team.”

Tegenslag

Nederland was, met drie teams in de hoofdklasse, goed vertegenwoordigd in de hoofdklasse van de race. Ook teams uit Enschede en Delft reden mee. Helaas eindigde voor die teams de race vroegtijdig. Solar Team Twente raakte door de harde wind op de vierde dag van de weg en de wagen van het Vattenfall Solar Team van de TU Delft, dat op kop lag, vloog in de laatste etappe onverwacht in brand. Brattinga: „Dat is natuurlijk vreselijk en ook al is het een race, dit wens je geen enkel team toe. Gelukkig zijn hun drivers en de andere teamleden ongedeerd.”

Het noordelijke raceteam kende onderweg ook tegenslag, maar wist de finish wel te halen. Brattinga: „We hebben er bijna vijf dagen over gedaan, om van Darwin naar Adelaide te rijden. Dit viel nog niet mee: op de tweede dag hadden we een tegenslag. We moesten een stop maken omdat de accu te heet werd, waardoor we niet meer konden opladen. Dit heeft ons een aantal posities gekost. Op de vierde dag kregen we te maken met hele harde wind, dat was zwaar voor de drivers van de zonneauto.”

Eindklassering

Op het moment dat Green Lightning over de finish ging, was er veel publiek. Van Aussies tot Nederlanders die er toevallig op vakantie zijn tot rasechte fans van de zonneauto’s. „Dat doet wel wat met je, hier hebben we ruim twee jaar naartoe gewerkt. Ik ben ontzettend trots op het team”, besluit Brattinga.

De eindklassering van de veertiende zonnerace is als volgt: eerste werd het Belgische team van de KU Leuven, tweede de Japanse Tokai University en derde het team van de University uit Michigan. De overige 17 zonneauto’s zijn op dit moment nog niet over de finish.

Nieuws

Meest gelezen

menu