Vijf film- en documentairemakers uit Groningen maken kans op winnen van Noorderkroon Awards tijdens het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden

Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. FOTO NIELS WESTRA

Films van de Groningers Sam van Zoest, Tom Tieman en Saskia Jeulink, Morgan Grunefeld en Hidde Muskee zijn genomineerd om een Noorderkroon Award te winnen. Het competitieprogramma maakt onderdeel uit van het Noordelijk Film Festival, dat van 10 tot en met 14 november plaatsvindt in Leeuwarden.

Op het festival worden de films ook vertoond en wordt bekendgemaakt wie de juryleden aan hebben gewezen voor het winnen van de Noorderkroon Awards.

Sam van Zoest maakt kans op zijn award in de categorie ‘beste korte documentaire’ met In the Right Place . Na drie jaar een vrijwilligersorganisatie in een vluchtelingenkamp te hebben geleid, keert Bogdan terug naar het vasteland om een nieuw leven te beginnen. Er wordt ontroerend portret van Bogdan geschetst in deze korte documentaire van Groninger Sam van Zoest.

Trek naar het platteland

Weg uit de stad is de titel van de documentaire van Tom Tieman en Saskia Jeulink. Deze docu, genomineerd in de categorie ‘beste lange documentaire’, volgt twee jonge stellen die de grote stad verlaten voor het platteland. Zijn zij deel van de oplossing voor overbevolkte steden en krimpregio’s?

Hidde Muskee maakt in de categorie ‘beste studentenfilm’ kans op een award met zijn film Schervengericht . Een korte fictiefilm over een niet handelende pedofiel die moet besluiten of hij zijn geheim met iemand kan delen of verder leeft in schaamte.

Veilige haven

Koud Bloed van Morgan Grunefeld is genomineerd in de categorie ‘beste korte film fictie’. De film gaat over de zwangere Jacks, die denkt een veilige haven gevonden te hebben bij haar vriend maar erachter komt dat ze in een manipulatieve situatie terecht is gekomen en ze voor haar vrijheid moet vechten.

Niet genomineerd, maar wél geselecteerd voor het Noorderkroonprogramma en dus te zien tijdens het Noordelijk Film Festival, zijn de producties van de Groningers Hilco Jansma ( De otter, een legende keert terug ) en Reynaert Vosvelt ( De Slaap van de Rede ).

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu