Vijf procent minder misdrijven in 2015

FOTO ARCHIEF DVHN

De politie heeft in 2015 5 procent minder misdrijven geregistreerd dan in 2014. Het aantal woninginbraken daalde in Nederland zelfs met 9 procent.

Dat komt naar voren uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vrijwel alle typen misdrijven lieten een daling zien ten opzichte van 2014. Zo daalde het aantal vermogensdelicten met 3 procent. Het aantal registraties van vernieling en misdrijven tegen de openbare orde en gezag daalde met 9 procent. Het past in een jarenlange trend van gestaag dalende misdaadcijfers. Het aantal inbraken is sinds 2012 met gemiddeld 30 procent gedaald.

Sinds vorig jaar worden ook alle misdrijven die zijn geregistreerd bij het Meldpunt Internetoplichting meegeteld in de geregistreerde criminaliteit. Deze worden toegevoegd aan de hoofdgroep vermogensdelicten. Als deze misdrijven niet worden meegerekend daalt het aantal vermogensdelicten met 7 procent in plaats van 3 procent.

Wel zijn er veel verschillen tussen gemeenten. In het Noorden kenden de meeste gemeenten een daling van het aantal inbraken. Opvallend is dat de afname in Groningen en Assen groter is dan 25 procent. Daarentegen steeg het aantal inbraken vergeleken met een jaar eerder in Stadskanaal, Winsum, Hoogeveen en Westerveld. In Aa en Hunze, Westerveld, Menterwolde en Appingedam was er zelfs een toename met meer dan 25 procent.

Het aantal inbraken dat door de politie werd opgelost is nog altijd erg klein. Bij 7,3 procent van alle woninginbraken in 2015 vond de politie in hetzelfde jaar een verdachte. Dat is lager dan in 2014, toen 7,8 procent van de woninginbraken werd opgehelderd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu