Vijf stenen door de ramen bij journalist Willem Groeneveld van stadsblog Sikkom

Journalist Willem Groeneveld van het Groningse stadsblog Sikkom. Foto: Archief DvhN

Journalist Willem Groeneveld (38) van nieuwssite Sikkom is afgelopen weekend bedreigd. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn er vijf stenen door de ramen van zijn bovenwoning in Groningen gegooid.

Groeneveld doet, in overleg met zijn advocaat, aangifte van bedreiging en vernieling bij de politie. Hij kwam om half twee ’s nachts thuis en ging nietsvermoedend een tosti bakken in de keuken. Even later kwam zijn vriendin thuis, die buiten al had gezien dat er iets niet in de haak was met hun woning. Samen namen ze de schade in de woonkamer op. Een groot en een klein raam waren gesneuveld; binnen lag het bezaaid met glasscherven.

Twee jongens met capuchons

Geschrokken belde Groeneveld de politie die er binnen tien minuten was. Ook nam hij contact op met de buren die twee jongens met capuchons hadden zien wegrennen.

Groeneveld heeft een sterk vermoeden wie het op hem gemunt heeft. Hij was aan het eind van de middag langsgegaan bij een online makelaarskantoor in Groningen, omdat hij bezig is met een verhaal over reserveringskosten die het kantoor rekent aan studenten en starters die op zoek zijn naar woonruimte.

Hij wandelde het bedrijf binnen en begon een gesprek met een van de eigenaren van het kantoor. Die kent Groeneveld, maar is niet erg gecharmeerd van zijn journalistieke werk: Groeneveld deinst er niet voor terug de gang van zaken in de Groningse vastgoedwereld aan de kaak te stellen.

Groeneveld laat niet alleen huurders en gedupeerden aan het woord. Hij biedt makelaars, pandjesbazen en vastgoedeigenaren steevast de kans te reageren. Zo ook vrijdagmiddag. Hij begon over de verkapte bemiddelingskosten en al gauw kregen de makelaar en Groeneveld het met elkaar aan de stok.

'Hij noemde mijn huisnummer'

,,Dat kantoor heeft het zoveelste foefje bedacht om jonge mensen een poot uit te draaien, heel misselijk. Hij gaf toe dat het gebeurd was. Een foutje, zei hij, alsof het eenmalig was. Het is gewoon bedrijfsvoering. Toen ik dat zei, werd hij onvriendelijk. Ik zou aan de drugs zijn, en hij noemde mijn huisnummer. En een paar uur later heb ik vijf stenen door mijn ramen’’, zegt Groeneveld.

Het door Groeneveld verdachte makelaarskantoor was onbereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van de politie laat weten de aangifte van Groeneveld af te wachten. ,,Wij nemen elke bedreiging serieus.’’

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen spreekt van een ernstige zaak. ,,Ik vind het erg voor Groeneveld, een serieuze journalist. De journalistiek moet onbelemmerd z’n werk kunnen doen. Hij veronderstelt dat deze vernieling met zijn werk te maken heeft. Nader onderzoek van politie en OM moet dat verder uitwijzen. Ik volg dat zorgvuldig en vind dat het hoge prioriteit moet hebben.’’

Wel vaker bedreigingen vanwege zijn werk

Groeneveld zegt dat hij wel vaker te maken heeft met bedreigingen vanwege zijn journalistieke werk. Hij krijgt geregeld te horen: ‘Ik weet waar je woont’. Of: ‘Je gaat klappen krijgen.’ Ook delen pandjesbazen onderling en publiekelijk, op social media, zijn adres. Tot nog toe bleef het bij woorden, afgelopen weekend werd het menens.

,,Ik laat me niet monddood maken’’, zegt Groeneveld die hoopt dat de politie werk maakt van zijn aangifte.

Journalist Mick van Wely van De Telegraaf weet uit ervaring wat Groeneveld ongeveer doormaakt. ,,Het is heel vervelend als je privédomein wordt aangevallen. Je huis staat los van je werk. Mensen moeten met hun poten van journalisten afblijven. Goed van Willem dat hij aangifte doet en van zich laat horen. Ik hoop dat de politie vol gas geeft in het onderzoek naar deze bedreiging. Opdat het niemand lukt om journalisten de mond te snoeren.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu