Vijf vragen over Valentijn

Valentijn

Een door de commercie uitgemolken en uit de Verenigde Staten overgewaaid feestje. Zo wordt Valentijnsdag door velen beschouwd. Dinsdag is het zover. Wie was Valentijn en waarom is er zo'n dag. Vijf vragen over Valentijn.

Waar komt de Valentijnsdag vandaan?

In de 18e eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is gesteld om de oude Lupercalia, een Romeins vruchtbaarheidsfeest te vervangen. Lupercalia werd op 15 februari gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, en Pan, de god van de natuur. Het Valentijnsfeest van de romantische liefde, zoals dat tegenwoordig gevierd wordt, dankt zijn ontstaan aan Geoffrey Chaucer die in zijn gedicht Parliament of Fowls (1380-1382) deze vertaalde versregels schreef: 'Want dit was op Sint-Valentijnsdag Als elke vogel daar zijn maatje komt kiezen'.

Wie is die Valentijn eigenlijk?

Valentijnsdag valt samen met de feestdag van twee christelijke martelaren met de naam Valentinus. Eén was priester in Rome, een ander was bisschop van Terni. Mogelijk gaat het zelfs om een en dezelfde persoon. Over Sint-Valentijn is jammer genoeg geen enkel biografisch gegeven bekend. Een ander verhaal zegt dat Valentijn overleefde als priester in een tempel gedurende de invasie van keizer Claudius. Deze keizer had Valentijn gevangen genomen, omdat hij hem aangevallen had. Volgens dit verhaal riep de Paus in 496 na Christus de 14e februari uit tot gedenkdag van Sint Valentijn. Deze werd patroon van de geliefden.

Hebben Nederlanders Valentijnsdag omarmd?

Als je de handel mag geloven wel. Want in de winkels struikel je bijkans over kaartjes, boekjes, bloemen en wat al niet meer. Flora Holland verhandelt alleen al voor Valentijnsdag meer dan 200 miljoen bloemen en planten. Het fenomeen om je stille geliefde een of ander blijk van waardering te sturen, vond pas in de jaren '90 enige opgang. De Nederlandse posterijen gaven zelfs een Valentijnspostzegel uit. Toch is er sprake van een dalende trend. In 2007 deed 35 procent van de Nederlanders iets aan Valentijnsdag, in 2011 29 procent en in 2012 nog maar 24 procent. Een e-mail, een sms'je of een Facebookbericht is natuurlijk wel snel verstuurd.

Moeten we Valentijnsdag serieus nemen?

Dat ligt er maar net aan of je er gevoelig voor bent. In My Funny Valentine heeft het in ieder geval een door Richard Rodgers and Lorenz Hart gecomponeerde jazzstandard opgeleverd die vroeger door Billie Holiday en Chet Baker is uitgevoerd. Zolang Shell voor Valentijnsdag berichten de wereld in stuurt dat Nederlandse mannen naast hun vrouw ook nog een andere partner hebben, namelijk hun auto – met de toevoeging dat de perfecte vrouw niet bestaat en de perfecte auto wel… - , dan is duidelijk welk belang vooral gediend wordt: het zakelijke.

Wat doe je als vrijgezel op Valentijnsdag?

Je kunt natuurlijk wachten tot er een kaartje in de brievenbus valt of een grote bos rozen wordt bezorgd. Maar het heft in eigen hand nemen kan ook. Zo is er bij de Ikea in Groningen een Valentijnsdiner speciaal voor vrijgezellen. Inclusief fotomoment in een Ikea interieur voor Tinder.  Daten kan ook. Wadapartja aan het Zuiderdiep in Groningen organiseert een speed(o)date.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu