Vijf vragen over uitvaarten met militaire eer

Vanmiddag wordt de in Mali omgekomen militair Henry Hoving (29) in zijn woonplaats Winschoten gecremeerd. Donderdag volgt de uitvaart van Kevin Roggeveld (24) uit Groningen. Zij maakten deel uit van de luchtmobiele brigade in Assen en worden met militaire eer gecremeerd en begraven. Maar wat is militaire eer eigenlijk?

Wat is militaire eer?

Dat is een vorm van respect naar de overledene waarbij tijdens de uitvaart militair ceremonieel wordt toegepast. Dat betekent dat de kist wordt gedragen door een speciale draagploeg. Meestal directe collega’s. Ook kan het zijn dat aanwezige militairen een erehaag vormen.

Wanneer de lijkkist aankomt bij een crematorium of wanneer ze de kist in het graf laten zakken, kan een vuurpeloton een salvo geven. Daarnaast is het mogelijk dat een tamboer een roffel speelt of een trompettist het signaal Taptoe blaast. Afhankelijk van de wensen van de overledene of de familie kan het zijn dat een militair orkest de muziek verzorgt.

Verder is de kist bedekt met een kistkleed. Dat is een Nederlandse vlag die is aangepast aan de afmetingen van de kist. Op het hoofdeinde ligt het hoofddeksel. Dat kan de eigen baret zijn, maar ook het hoofddeksel van het ceremonieel tenue. Op borsthoogte ligt een kussentje met daarop onderscheidingen. In het geval van een adjudant of officier ligt daar ook de sabel bij.

Wanneer de kist op het graf staat, wordt de vlag gevouwen en worden de onderscheidingen eraf gehaald. De commandant draagploeg plaatst ze in een eerbetoonkistje, dat vervolgens wordt overhandigd aan de nabestaanden.

Wanneer wordt iemand met militaire eer begraven?

Militairen in dienst komen in aanmerking voor een uitvaart met militaire eer. De manier waarop ze zijn overleden maakt niet uit. Ook oud-militairen/veteranen die drager zijn van dapperheidsonderscheidingen komen ervoor in aanmerking. Hetzelfde geldt voor militairen en verzetslieden uit de Tweede Wereldoorlog die worden (her)begraven.

Hoe zit het met de wensen van de familie?

Een misverstand is dat familie voor ‘beperkte militaire eer’ kiest, omdat ze anders niks hebben in te brengen. In feite staan de wensen van de overledene en de familie voorop. Voor elke uitvaart wordt gezocht naar de meest passende uitvoering. Beperkte militaire eer is eigenlijk niets meer dan dat vier slippendragers de kist begeleiden. Voor de rest is het een reguliere uitvaart. Hiervoor wordt eigenlijk nooit gekozen. Vrijwel altijd is het ‘militaire eer’ waarbij een combinatie van de bovengenoemde elementen wordt gebruikt. Per jaar vindt er circa 25 tot 30 keer een uitvaart plaats met militaire eer.

Waar worden militairen begraven?

In principe wordt een militair op een gewone begraafplaats begraven. Wanneer ze tijdens een missie omkomen, kunnen ze een oorlogsgraf krijgen. Dat houdt in dat er een steen wordt geplaatst die ook wordt gebruikt op Ereveld De Grebbeberg. Maar ze komen ook in aanmerking om begraven te worden op Ereveld Loenen.

Heeft Defensie speciale uitvaartverzorgers in dienst?

Defensie beschikt over enkele uitvaartleiders die zijn opgeleid. Maar de eenheden zijn zelf ook bekend met de voorschriften.

Nieuws

Meest gelezen

menu