Vijf vragen over wifi via lantaarnpaal

FOTO ARCHIEF DVHN

In het Noorden zijn zo'n 38.000 huishoudens en 15.000 bedrijven verstoken van snel internet. Enexis en de gemeente Stadskanaal proberen daar een oplossing voor te vinden en daarom komt er nu een proef met wifi via lantaarnpalen.

In het Noorden zijn zo'n 38.000 huishoudens en 15.000 bedrijven verstoken van snel internet. Enexis en de gemeente Stadskanaal proberen daar een oplossing voor te vinden en daarom komt er nu een proef met wifi via lantaarnpalen.

In Vledderveen wordt een proef gestart om snel internet via het openbaar verlichtingsnetwerk aan te bieden. Kort gezegd: wifi via lantaarnpalen. Het zou een oplossing kunnen zijn voor huishoudens in buitengebieden die geen toegang tot snel internet hebben. De Europese Unie heeft als doel gesteld dat iedere Europese burger in 2020 breedbandinternet moet hebben. Er is volgens Brussel namelijk een sterk verband tussen economische groei en toegang tot snel internet. Voor buitengebieden kan die groei een groot verschil maken.

Is deze proef uniek?

Volgens Enexis is de proef uniek in Nederland. Er zijn wel varianten in binnen- en buitenland bekend: in Plymouth worden lantaarnpalen gebruikt om de binnenstad van wifi te voorzien. In het Drentse Oranje wordt geprobeerd via de televisietoren in Smilde draadloos internet te leveren aan de bewoners. In Loppersum komt een proef met snel draadloos internet. Daar gaat het om een proef met de opvolger van 4G, die hogere snelheden kan bieden dan de huidige generatie mobiele netwerken.

Hoe werkt het?

Door op het stroomnetwerk ook een internetsignaal te laten meeliften hoopt netwerkbeheerder Enexis snel internet te kunnen leveren. Dat internetsignaal wordt vervolgens over het stroomnet van de lantaarnpalen geleid naar een wifi-zender in de paal. Zo kan de directe omgeving draadloos internetten. Volgens Enexis kunnen snelheden tot 60 Mb gehaald worden. Dat is sneller dan vaak beschikbaar is in buitengebieden en zou voldoende moeten zijn voor dagelijks gebruik. Kabelinternet in de stad haalt overigens tot 200 Mb, glasvezel zelfs 500 Mb.

Waarom Vledderveen en niet bijvoorbeeld de stad Groningen?

Veel bewoners hebben een langzame verbinding omdat het onrendabel is voor internetproviders om nieuwe kabels aan te leggen. Vaak wonen mensen ook nog eens ver uit elkaar. Dat betekent dat niet allen de providers, maar ook individuele bewoners hoge bedragen moeten betalen om aangesloten te worden. In een stad ligt dat anders. Door de grote hoeveelheid klanten op een klein oppervlak is het al snel rendabel om een kabel of glasvezel aan te leggen. Dit probleem speelt dus vooral op het platteland.

Wat zijn de mogelijke problemen?

In principe kan wifi hoge snelheden halen, maar daarbij is het wel noodzakelijk dat het signaal sterk genoeg is en er niet te veel mensen op een hotspot worden aangesloten. Gebruikers delen namelijk de bandbreedte op een wifi-netwerk. Deze proef is bedoeld voor dunbevolkte gebieden, waar het aantal gebruikers per wifi-paal beperkt kan blijven.

Het Engelse Institution of Engineering and Technology beschrijft ook een ander probleem: de techniek om breedband over het stroomnetwerk te leveren is (nog) niet volwassen. Experimenten met Broadband over Power Line zijn volgens hen over het algemeen een stille dood gestorven. ,,Ondanks alle initiatieven lijkt de uitkomst van alle proeven ertoe te hebben geleid dat de netbeheerders en/of internetproviders de techniek niet geschikt vonden om breedband over te verzorgen”, aldus het technologie-instituut. Dat wil overigens niet zeggen dat de proef in Vledderveen ook gedoemd is te mislukken.

Nieuws

Meest gelezen

menu