Vijfhonderd artsen in het Noorden topverdieners

De ziekenhuizen in het Noorden hebben meer dan vijfhonderd artsen in loondienst met salarissen die ruim hoger zijn dan die van een minister of ziekenhuisdirecteur.

De best verdienende medisch specialist in loondienst bij het UMCG verdiende vorig jaar 363.000 euro, bij het Ommelander Ziekenhuis Groningen verdiende een specialist 327.000 euro en bij het Martini Ziekenhuis 319.000 euro. Dat blijkt uit een analyse van de jaarrekeningen door Dagblad van het Noorden . De Federatie van Medisch Specialisten zegt in een reactie ,,zich niet te herkennen in het beeld dat er jaarinkomens worden verdiend van vele tonnen’’.

Hoger dan Balkenende-norm

De inkomens die hoger zijn dan de ‘Balkenende-norm’ (179.000 euro) moeten in het kader van de Wet Normering Topinkomens (WNT), vermeld worden in de jaarrekeningen. Die WNT-norm is in 2015 verlaagd, waardoor meer artsen er boven komen.

De artsenorganisaties en ziekenhuisbesturen hebben bedongen dat artsen in loondienst meer dan de WNT-norm mogen verdienen om te kunnen concurreren met de inkomens van vrijgevestigde specialisten. De gemiddelde vrijgevestigde specialist verdient volgens de Federatie van Medisch Specialisten 194.000 euro. ,,Specialisten in dienstverband bij algemene ziekenhuizen verdienen met een werkweek van 52 tot 55 uur maximaal 173.000 euro, universitair specialisten 178.000 euro en de hoogleraar/afdelingshoofd maximaal 220.000 euro’’, zegt de woordvoerder van de Federatie.

In Groningen en Drenthe overschrijden meer dan vijfhonderd artsen in loondienst de WNT-norm van 179.000 euro. Dat is ruim eenderde van de artsen bij de ziekenhuizen in het Noorden. Van hen werken er 324 bij het UMCG, 73 bij de Treant Zorggroep (Emmen, Stadskanaal, Hoogeveen), 72 bij het OZG, 34 bij het Martini Ziekenhuis en 24 bij het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Bij het UMCG en OZG is iedereen in loondienst. Treant heeft historisch gezien met name in Hoogeveen veel artsen in loondienst.

Lonen stijgen

Het aantal van deze artsen dat verplicht in de jaarrekeningen wordt vermeld, is de laatste jaren fors gestegen. De lonen stijgen licht terwijl de WNT-norm juist is gedaald. Daarnaast zijn meer specialisten die eerst vrijgevestigd waren in loondienst gekomen.

De topsalarissen zijn bij enkele universitaire ziekenhuizen elders in het land nog een beetje hoger. Zo staat er op de loonlijst van het AMC Amsterdam een specialist voor 624.000 euro, bij het Erasmus MC Rotterdam iemand voor 401.000 euro en bij het UMC Utrecht verdient een arts 368.000 euro.

De Federatie wijst er op dat de hoge salarissen gewoon volgens de regels zijn. ,,Het is evident dat er medisch specialisten zijn die boven de WNT-norm verdienen. Als de bedragen worden teruggebracht naar de gemiddelde werkweek van 36/40 uur zal blijken dat veel onder de norm uitkomen.’’ De Federatie zegt te vermoeden dat er bij de bedragen in de jaarrekeningen eenmalige ontslagvergoedingen zijn opgeteld. Die zouden volgens de boekhoudregels alleen apart vermeld moeten zijn, en dat is niet het geval.

Een woordvoerder van het UMCG zegt dat bij de bruto-bedragen ook alle uitgaven uit het persoonlijk budget zijn meegenomen, zoals extra pensioenafdrachten. Dat gaat maximaal om enkele tienduizenden euro’s. ,,Daarnaast komen jaarlijks enkele specialisten die daarvoor net onder de grens zitten door salarisstijging conform afspraken in de CAO of andere salarisafspraken nu wel boven de grens’’, zegt de UMCG-woordvoerder.

De woordvoerder van de Treant Zorggroep wijst er nog op dat de CAO-lonen van specialisten op zich niet zijn gestegen maar dat de WNT-regels zijn veranderd. ,,En de onkostenvergoeding krijgen ze voor opleidingen en kosten voor hun bedrijfsvoering.’’

Nieuws

menu