Vijfhonderd ontslagen bij Treant-ziekenhuizen en spoedhulp Stadskanaal onverwacht eerder dicht

Treant Zorggroep. Foto: Treant

De afslanking van de ziekenhuizen in Stadskanaal en Hoogeveen kost zo’n vijfhonderd banen bij de Treant Zorggroep. Tegelijk kampen de ziekenhuizen in de regio met oplopende wachtlijsten en hebben ze de afgelopen tijd vaker patiënten moeten weigeren.

De spoedhulp in Stadskanaal gaat ‘s nachts al met onmiddellijke ingang dicht, heeft Treant dinsdagochtend aan het personeel laten weten. Die sluiting van de spoedhulp zou eigenlijk pas begin volgend jaar zijn. Maar er blijken meer verpleegkundigen en artsen vooruitlopend op de reorganisatie ander werk te hebben gevonden, zodat openhouden van de spoedhulp in Stadskanaal niet langer verantwoord zou zijn.

De artsen en zorgbestuurders die betrokken zijn bij de plannen voor concentratie van de ziekenhuiszorg in Drenthe en Zuidoost-Groningen presenteerden dinsdagochtend de volgende stap in de uitwerking. De plannen blijken driehonderd banen in de directe zorg te kosten en tweehonderd bij de ondersteunende beroepen. De Treant Zorggroep heeft nu nog 2700 medewerkers in de ziekenhuizen en dat worden er vanaf april komend jaar 2200.

Gedwongen ontslagen

Bestuursvoorzitter Rolf de Folter zegt te proberen personeel te laten overgaan naar de omliggende ziekenhuizen en is in overleg met de gemeenten Stadskanaal en Hoogeveen. ,,Daarom moet het grootste deel met natuurlijk verloop op te lossen zijn.’’ Maar hij sluit gedwongen ontslagen niet uit.

De ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal worden omgevormd tot weekziekenhuizen. De spoedeisende hulp-afdelingen worden uiteindelijk gesloten. In Stadskanaal zou dat eigenlijk pas op 1 januari gebeuren en er is nog geprobeerd met de huisartsendienst een afspraak te maken over een nachtpost in die regio. Maar omdat ook de huisartsen met tekorten zitten, is dat niet gelukt.

Patiënten weigeren

De ziekenhuizen in Assen, Scheemda en Emmen moeten uitbreiden om de extra stroom patiënten op te vangen. Maar het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda en Wilhelmina Ziekenhuis Assen hebben de laatste tijd al regelmatig ‘time outs’; ze hebben soms te weinig capaciteit en moeten daardoor patiënten doorsturen naar andere ziekenhuizen. ,,Het kraakt nu al in alle voegen’’, zegt spoedeisende hulp-arts Albert Pol van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen daarover.

Het WZA en OZG moeten noodgebouwen bijbouwen om extra capaciteit te creëren en moeten extra personeel aantrekken. Bij het gloednieuwe OZG moeten bedden op de huisartsenpost omgebouwd worden en komen er 23 bedden bij op de verpleegafdelingen. Daarvoor moeten zeker dertig nieuwe verpleegkundigen aangetrokken worden. ,,We hebben de laatste tijd te maken gehad met time outs maar dat wordt nu gelukkig minder’’, zegt kinderarts Margot Boeve van het OZG. ,,We hebben in het huidige gebouw plek voor tien extra bedden maar zullen tijdelijk bij moeten bouwen voor de extra capaciteit.’’

Trots op goede overleg

De ziekenhuisbesturen, artsen, ambulancediensten, zorgverzekeraars en andere partijen overleggen al geruime tijd over de plannen onder de titel Zorg voor de Regio. Uit berekeningen over de patiëntenaantallen blijkt volgens de Drentse ambulancedienst, UMCG Ambulancezorg, dat er geen grote problemen te verwachten zijn.

De partijen roemen ook de samenwerking en ‘goede afspraken’en zeggen trots te zijn op de resultaten. ,,Het is natuurlijk pijnlijk voor sommige mensen die al langer in Stadskanaal of Hoogeveen werken maar uiteindelijk wordt de zorg in de regio er beter van’’, vindt Trea Zandjer, spoedeisende hulp-arts van Treant.

De bevolking van Drenthe en Zuidoost-Groningen moet blij zijn dat een faillissement zoals met de IJsselmeerziekenhuizen voorkomen wordt, stellen de bestuurders en artsen. ,,Dan waren de gevolgen vele malen erger geweest’’, vindt Pol van het WZA.

Nieuwe bedden ouderen

Topman Rolf de Folter spiegelt ook een mooie toekomst voor Stadskanaal en Hoogeveen voor. Tegenover de sluiting van de spoedhulp en ziekenhuiszorg in het weekend staan extra geplande operaties. Ook zijn er plannen voor bedden voor ouderen, als overgang tussen ziekenhuis en verpleeghuis. Daarmee moeten de vrijkomende bedden op de verpleegafdelingen in beide ziekenhuizen worden gevuld. Er zijn alleen nog geen goede afspraken gemaakt met de zorgverzekeraars voor die nieuwe ouderen-bedden. ,,Maar dat is een kwestie van tijd.’’

Nieuws

menu