Viktor Mei uit Hoogezand maakte op verzoek van dj NPO Radio 2 een tweede gitaar van stempotloden. Deze Stratocaster wordt geveild voor het goede doel

Viktor Mei uit Hoogezand baarde in maart opzien door van 3100 stempotloden een gitaar te bouwen. Drie maanden later heeft de 26-jarige timmerman een tweede stempotloden gitaar gebouwd. Dit instrument wordt geveild voor het goede doel.

Viktor Mei met de nieuwe stempotloodgitaar in zijn handen en het eerste exemplaar naast zich.

Viktor Mei met de nieuwe stempotloodgitaar in zijn handen en het eerste exemplaar naast zich. Foto: Maartje Schrijver

Je post op Instagram dat je vrijdagochtend in de studio van Radio 2 zit. Waarom?

,,Dan start de veiling van de stempotlodengitaar die ik maakte op verzoek van Jan-Willem Roodbeen van Jan-Willem Start Op . De veiling wordt om 08.20 uur geopend.”

Leg uit.

,,Ik heb na de Tweede Kamerverkiezingen een gitaar gebouwd van stempotloden. Ik was al twee keer bij Jan-Willem in de uitzending geweest om hierover te vertellen. En de derde keer, toen de ‘eerste gitaar’ af was, vroeg Jan-Willem - omdat ik nog ruim 5000 potloden over had - heel spontaan of ik er nog eentje wilde maken en deze te veilen voor Stichting Campagneteam Huntington. Hij is ambassadeur van die stichting. En ik zei meteen: ja.”

Wat is Huntington?

,,De ziekte van Huntington is een hersenaandoening, die zich aandient bij mensen tussen de 35 en 45 jaar. De ziekte is erfelijk. Mensen die de ziekte hebben, moeten dan ook een keuze maken over het al dan niet krijgen van kinderen. Omdat kinderen 50 procent kan hebben het ook te krijgen als een van hun ouders het heeft...”

Was je al bekend met deze ziekte?

,,Nee. Maar ik heb me er wat in verdiept en heb via Facebook ook berichtje van patiënten gehad die het fijn vinden dat ik een gitaar voor dit doel laat veilen en daarmee de ziekte onder de aandacht breng. Het geld komt ten goede aan onderzoek naar de ziekte.”

Die gitaar is al af?

,,Ja, maar het is wel een andere geworden dan de eerste keer. Toen heb ik een Telecaster gemaakt, nu een Stratocaster. Ik heb er ongeveer 40 uur, verspreid over drie weken, aan gewerkt. Dat iets korter dan de vorige keer. Kwestie van ervaring, en vooral planning, denk ik. Ik wist nu bijvoorbeeld precies hoe lang de epoxyhars moest drogen. Kon ik in de tussentijd aan iets anders beginnen.”

Hoeveel moet de gitaar opbrengen, Viktor?

,,Minstens 2000 euro, vind ik. Niet omdat de gitaar dat per se waard is, maar omdat het voor het goede doel is.”

En ondertussen ben je al weer aan een nieuwe gitaar begonnen?

,,Ja, ik bouw nu een gitaar van oude skateboards. En dit keer maak ik ook de neck zelf, eveneens van skateboard. Bij de stempotloodgitaren heb ik alleen de body zelf gemaakt en heb ik de neck gekocht. Nu ga ik die zelf maken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu