Vindicat breekt skitrip in Italië af: 'We hoefden van de GGD niet eerder terug, maar we willen de zorgen over coronavirus wegnemen'

Vindicat

De skiënde studenten van Vindicat hoefden van de Groningse GGD, burgemeester Koen Schuiling en het RIVM niet terug te komen. Toch besloot voorzitter Floris Hamann de reis af te breken om de zorgen bij leden, hun ouders en inwoners van Groningen weg te nemen.

,,We hebben in aanloop naar de reis en tijdens de reis iedere dag contact gehad met de GGD, het RIVM en burgemeester Koen Schuiling. Hoewel zij ons niet hebben geadviseerd eerder terug te gaan, heb ik de beslissing genomen dat wel te doen”, vertelt voorzitter van Vindicat Floris Hamann (23).

De 900 studenten van Vindicat gingen op skireis naar het Italiaanse Sestrière, vlakbij de Franse grens, toen dat volgens de autoriteiten (GGD en het RIVM) nog kon. Het skigebied waar zij momenteel verblijven, ligt meer dan 200 kilometer van de dichtstbijzijnde besmettingshaard. Er waren zorgen, maar de studenten mochten gaan, bevestigt de GGD. Het reisadvies voor het gebied was bij vertrek en aankomst namelijk nog positief. Dat veranderde op dinsdag toen het ministerie van Buitenlandse Zaken op advies van het RIVM het reisadvies voor heel Noord-Italië aanscherpte.

Juiste beslissing

Hamann: ,,Er is volgens de GGD en het RIVM geen medische reden om eerder terug te gaan. De belangrijkste reden is dat wij de zorgen die wij merkten bij onze leden en bij hun familie weg willen nemen. Dit voelt als de juiste beslissing.” De studenten vertrekken nu op vrijdagochtend. Aanvankelijk zouden zij op zaterdagmiddag terugreizen. ,,We hebben een mooie tijd gehad en het is niet nodig dat te pushen ”, besluit Hamann.

Donderdagochtend is overleg geweest tussen de GGD Groningen en Vindicat over hoe de studenten precies met de bussen terugreizen. Daarnaast wordt bekeken wat de maatregelen zijn die genomen moeten worden bij terugkomst. De studenten hebben altijd de adviezen van de autoriteiten gevolgd en ze zullen dat blijven doen, zegt Hamann. Alle leden zullen een mail krijgen van de GGD met de te nemen maatregelen. De GGD zegt dat de bussen van Vindicat zaterdag 'gefaseerd opgevangen worden'.

Inwoners van Groningen

Sunweb heeft al 21 bussen klaarstaan voor de terugtocht, meldt de NOS in hun coronavirus-liveblog. De buschauffeurs zijn niet bang voor besmetting, laat een woordvoerder weten. Een buschauffeur weigerde de klus, maar voor hem is een vervanger gezocht, zegt de reisorganisatie.

Er zitten, behalve de studenten, honderden Nederlanders in de skigebieden van Noord-Italië. Maar Hamann is zich ervan bewust dat de inwoners van Groningen zich zorgen maken om de terugkeer van de grote groep studenten uit het gebied. ,,Ik ben geen viroloog. Wij volgen de adviezen van de experts, zij weten het beste welke maatregelen genomen moeten worden. Sinds woensdagavond zijn wij, in overleg, de nodige voorbereidingen aan het treffen.”

Colleges en de kroeg

Vindicat heeft aan de studenten die zijn wezen skiën al het advies gegeven de komende twee weken niet naar college te gaan. ,,Ik heb de beslissing over de colleges met de universiteit kortgesloten en zal dat ook met de Hanzehogeschool doen. We moeten kijken hoe de achterstand in te halen is. Misschien kunnen de colleges worden gefilmd”, zegt Hamann. Een besluit over of zij in die periode naar de kroeg van Vindicat en naar activiteiten mogen gaan, moet nog genomen worden. ,,Dit zijn lastige beslissingen, maar we doen alles in overleg met de experts en de instellingen.”

Nieuws

menu