Burgemeester Schuiling roept studentencorps Vindicat in Groningen niet op matje na coronafeestjes

De corona-incidenten rond het jaarlijkse Kermesse-feest van studentencorps Vindicat zijn voor burgemeester Koen Schuiling geen reden het verenigingsbestuur op het matje te roepen.

Twee leden van Vindicat tijdens een eerdere editie van Kermesse.

Twee leden van Vindicat tijdens een eerdere editie van Kermesse. Foto: Archief

Dat zegt een woordvoerder van de burgemeester in reactie op de feesten die de politie donderdag en vrijdag heeft beëindigd omdat de coronaregels er werden overtreden. In een geval trof de politie zo’n honderd gasten in een studentenhuis waar Vindicat-leden een feest hielden. Tegen meerdere feestgangers is proces-verbaal opgemaakt.

Oproep om harde maatregelen

Onder anderen SP-gemeenteraadslid Jimmy Dijk riep op Twitter om harde maatregelen na dit zoveelste incident rond Vindicat. Ook in april werden de coronaregels overtreden en beëindigde de politie een nachtelijk feest in het verenigingsgebouw aan de Grote Markt. In maart kwam Vindicat in opspraak toen negenhonderd leden een skivakantie vierden in Noord-Italië, epicentrum van de coronapandemie in Europa.

Hoewel Schuiling de nieuwe incidenten heeft betiteld als ‘knap dom en onverantwoord’, is hij niet van plan de vereniging aan te spreken op het gedrag van haar leden, zegt woordvoerder Hans Coenraads. Vooraf zijn volgens hem afspraken met het Vindicat-bestuur gemaakt om Kermesse dit jaar veilig te kunnen vieren, nu dat door corona niet in het verenigingsgebouw kon.

‘Vindicat niet aan te rekenen’

De vereniging op zich heeft zich volgens de gemeente aan die afspraken gehouden. Zo drong het bestuur er bij leden op aan om Kermesse thuis en alleen met huisgenoten te vieren. Dat leden zich daar niet aan hielden en de politie ingreep na klachten over geluidsoverlast, valt Vindicat niet aan te rekenen, stelt Coenraads. ,,Als voetbalsupporters zich misdragen in de binnenstad dan kun je de club daar ook niet voor verantwoordelijk houden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
Vindicat
menu