Viroloog Alex Friedrich ziet geen heil in groepsimmuniteit: als corona vrij spel krijgt, belanden te veel Nederlanders in het ziekenhuis

Arts-microbioloog Alex Friedrich. Foto: Alessandra Baltodano

Als we alle maatregelen tegen corona laten varen, belanden zo'n 2 miljoen Nederlanders met het virus in het ziekenhuis en 510.000 mensen op de intensive care.

Dat zegt UMCG-viroloog Alex Friedrich in de Groninger Internet Courant . Friedrich hield woensdag een lezing voor de Commercieele Club Groningen en ageerde daar niet voor het eerst tegen het principe van groepsimmuniteit. Het virus z'n gang laten gaan? Absoluut niet doen, zegt Friedrich.

Friedrich stelt dat 84 procent van de bevolking 'inderdaad amper ziek' wordt, maar 12 procent in het ziekenhuis zou belanden. Het gaat dan om zo'n twee miljoen mensen.

'Onaanvaardbaar'

Een vierde daarvan - zo'n 510.000 mensen - komt volgens de arts-microbioloog op de intensive care terecht. Friedrich schat in dat 1 procent van de bevolking zou overlijden: zo'n 170.000 Nederlanders. ,,De methode om niks te doen en mensen weerstand op te laten bouwen is onaanvaardbaar."

Tot er een vaccin is, moeten de ziekenhuizen zo weinig mogelijk belast worden. Dat kan alleen door corona zoveel mogelijk in te dammen, aldus Friedrich. ,,We kunnen de ziekte niet voorkomen, alleen maar vertragen."

Lees zaterdag op DVHN.nl een uitgebreid interview met virologen Bert Niesters en Alex Friedrich van het UMCG.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu