UMCG-viroloog Niesters overtuigd van stijging coronabesmettingen in juni: 'Maar we kunnen mensen ook niet anderhalf jaar binnenhouden'

De versoepelingen die premier Mark Rutte heeft aangekondigd, gaan veel verder dan Bert Niesters had verwacht. De viroloog van het UMC Groningen stelt dat het aantal besmettingen zeker weer gaat stijgen, waarschijnlijk vanaf de derde week van juni. ,,Maar we kunnen mensen ook niet anderhalf jaar binnenhouden.”

Bert Niesters, arts-microbioloog bij het UMCG.

Bert Niesters, arts-microbioloog bij het UMCG. Foto: DVHN

Hoeveel besmettingen er bij komen, dat is ook voor Niesters ‘koffiedik kijken’. Maar dat het aantal geïnfecteerden met het coronavirus weer gaat stijgen, staat voor hem vast. Vooral als vanaf 1 juni de terrassen weer opengaan en restaurants, cafés en bioscopen maximaal dertig gasten mogen ontvangen.

Ook het openbaar vervoer gaat dan weer normale dienstregelingen draaien. ,,Na een week of drie zullen we daar de effecten van gaan zien.”

De in Zeegse woonachtige Niesters maakt zich vooralsnog niet echt zorgen over die periode. ,,Ik snap ook dat er iets moet gebeuren. We kunnen mensen niet anderhalf jaar binnenhouden. Maar alles heeft een risico. Er zullen weer meer mensen op de ic komen en overlijden.” Wel wijst hij erop dat er weer wat ruimte is op de ic's, nu het aantal opnames daar alweer even daalt.

Meer mensen op de ic, meer overleden personen

Immunoloog Ger Rijkers, hoogleraar aan het University College Roosevelt in Middelburg, noemt de keuzes van het kabinet ook ‘dapper, maar riskant’. 

,,Het is toch een beetje pokeren. Je staat meer vrijheden toe, maar weet ook dat het aantal besmettingen hoe dan ook gaat stijgen. En je weet niet hoe hard. Niet voor niets werd benadrukt dat de ic-capaciteit structureel omhoog moet. En je weet: als er meer mensen op de ic komen, dan overlijden er ook meer mensen.’’

Niesters blijft ook benadrukken dat de bestaande regels van belang zijn. ,,Je ziet dat het handen schudden nauwelijks een punt is, maar de 1,5 meter afstand is soms lastig. In winkelstraten wordt het al druk. Ik hoop dat het straks lukt om in het openbaar vervoer hier ook een goede regeling voor te vinden, bijvoorbeeld met gespreide werktijden voor werknemers.”

'Het is ook schijnveiligheid'

In de mondkapjes heeft Niesters heel wat minder vertrouwen. ,,In de trein kan ik mij er misschien nog iets bij voorstellen, maar het is ook schijnveiligheid. Het houdt maar een paar procent van de infecties tegen. Mensen gaan ook meer aan hun gezicht zitten door het kapje, en dat is juist het laatste wat je moet doen.”

Wel is het goed dat iedereen met verschijnselen van het coronavirus vanaf juni getest kan worden, stelt Niesters. ,,We gaan naar 35.000 tot 40.000 testen per dag. Als het contactonderzoek van de GGD goed loopt, dan komen we de zomer denk ik wel door.”

Dat betekent overigens niet dat de zorgen bij de viroloog weg zijn. ,,Ik maak mij momenteel nog het meest zorgen over het late najaar, als ook de standaard griep- en virusinfecties weer terugkeren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu