Viroloog UMCG: Verplichte PCR-test minderjarige voor vakantie leidt tot chaos

Minister Hugo de Jonge onderschat de gevolgen van het verplicht testen van kinderen uit gezinnen die deze zomer de grens over willen. Hiervoor waarschuwt viroloog Coretta van Leer van het UMCG.

Ze voorziet op piekdagen een overweldigende drukte bij de - zeer waarschijnlijk - commerciële testlocaties en voorspelt dat de GGD’s niet in staat zullen zijn om het bron- en contactonderzoek uit te voeren dat uit alle positieve resultaten voortvloeit.

Het is nog steeds de bedoeling dat alle volwassen inwoners van Nederland die dat willen rond 1 juli minimaal één prik met een coronavaccin hebben gehad. Eén prik is naar verwachting genoeg voor het Europese corona-reiscertificaat waarmee straks binnen de EU gereisd kan worden. Wie nog geen prik heeft gehad maar wel op reis wil, heeft een recente negatieve PCR-test nodig.

Dat geldt dus in elk geval voor minderjarigen. ,,Als je bedenkt dat er in Nederland 3,5 miljoen minderjarigen zijn, van wie naar schatting de helft met vrienden of het gezin de grens over wil, dan heb je het dus over 1,75 miljoen tests”, rekent viroloog Van Leer voor. ,,En als het maar 30 procent van die 3,5 miljoen is, dan gaat het nog steeds om ongeveer een miljoen kinderen. Dat is echt enorm.”

Droom voor virologen

Aan de ene kant is zo’n massale screening een droom voor virologen, zegt Van Leer. ,,Het gaat ons ontzettend veel leren over de asymptomatische aanwezigheid van covid-19 onder de jeugd. Want dat er positieve gevallen uitrollen die anders niet gevonden waren staat vast”, zegt Van Leer. ,,Het gaat bovendien niet alleen om Nederlandse jeugd, maar om alle minderjarigen in de EU die komende zomer willen reizen. Dat wordt zéér interessante data.”

Over de logistieke kant van de operatie maakt zij zich zorgen. ,,De meeste gezinnen zullen op vrijdag of zaterdag op vakantie gaan, wat betekent dat iedereen op woensdag en donderdag getest moet worden”, zegt Van Leer. ,,Ik vraag me af of de beleidsmakers wel weten wat dit inhoudt want het gaat leiden tot een enorme toestroom.”

Vaccineren minderjarigen

Van Leer vindt het onterecht dat kinderen op deze manier gedwongen worden om een betaalde test te ondergaan. ,,Ik kijk uit naar de dag dat besloten wordt om ook minderjarigen in de EU te gaan vaccineren”, zegt de viroloog. ,,Anders is de consequentie dat het virus in die groep blijft rondgaan, met mutaties en alle gevolgen van dien.”

Het Rijk onderzoekt nog welke partij het meest geschikt is voor het uitvoeren van de extra testen. Bij marktleider Health Check Center, dat overal in het land testcabines heeft staan, wordt er van uitgegaan dat het bedrijf het werk samen met de andere commerciële partijen gaat doen.

,,De GGD zeker niet, die kunnen dit er qua capaciteit niet bij hebben”, zegt huisarts Gerben Lochorn van Health Check Center. ,,Wij wel. Wij hebben vorige zomer op hoogtijdagen landelijk tegen de 40.000 testen gedaan.” Komende zomer is er op piekdagen véél meer nodig, verwacht Van Leer.

Een andere onzekerheid over de PCR-testen zijn de kosten. Een commerciële PCR-test kost (inclusief non-covidverklaring) in Nederland nu nog rond de 100 euro. In de Tweede Kamer schaarde een meerderheid zich achter een motie voor het gratis maken van de testen, maar of het kabinet dit zo gaat doen is de vraag.

Met loonstrookje naar testlocatie?

,,Er wordt gesproken over het inkomensafhankelijk maken van het bedrag dat de test kost”, zegt Van Leer. ,,Dan moet je straks met je loonstrookje naar de testlocatie? Dat lijkt me ook niet wenselijk. Ik mag hopen dat het gratis wordt gemaakt, want wat de overheid nu eigenlijk zegt is: ga maar op vakantie, maar we gaan het jullie niet te makkelijk maken. Vergeet niet dat je op de terugweg opnieuw een negatieve PCR-test nodig hebt.”

Bij Health Check Center wordt er rekening mee gehouden dat de testen inderdaad gratis worden. ,,Ik neem aan dat wij de bonnetjes dan ergens mogen inleveren”, zegt Lochorn.

De vraag is vanaf welke leeftijd kinderen getest moeten worden om de grens over te mogen. Dit zal waarschijnlijk een beslissing worden van het EU-land van bestemming zelf, zegt woordvoerder Annerijn Vink van het ministerie van Volksgezondheid.

Voor minderjarigen die Nederland willen inreizen (en dus ook voor Nederlanders die terugkomen van vakantie) ligt de grens van 12 jaar voor de hand. ,,Dat is ook de leeftijd die we hanteren voor Testen voor Toegang”, zegt Vink. ,,Dus dat is wel een indicatie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu