Virus dringt door tot in de bajes van Ter Apel

Het coronavirus is ook doorgedrongen tot in de bajes van Ter Apel. Foto: Archief Kees van de Veen

Het coronavirus is ook doorgedrongen tot in de Penitentiaire Inrichting (PI) in Ter Apel. Vier personeelsleden zijn ermee besmet geraakt.

Ze zijn in quarantaine gegaan en volgens woordvoerder René Hut inmiddels weer hersteld.

Hut laat weten dat de besmettingen geen directe gevolgen voor de gevangenen hebben gehad. ,,De betrokken personeelsleden komen bij de uitoefening van hun functie niet met de gedetineerden in aanraking. Geen van de gedetineerden hoefde dus in quarantaine.’’

In de PI in Ter Apel werken 300 mensen die buiten hun werk om hun sociaal leven hebben en met anderen in aanraking komen. Zij vormen dus binnen de muren van de bajes het grootste risico waar het om de verspreiding van het virus gaat.

Vreemdelingen

Bij de meer dan 400 gedetineerden gaat het om Vreemdelingen in Strafrecht (VRIS’ers), illegaal in Nederland verblijvende mannen die veroordeeld zijn voor een wetsovertreding en in Ter Apel hun straf uitzitten. Zij komen niet met de buitenwereld in aanraking, vormen een bubbel en hoeven daarom bij hun dagelijkse werk niet altijd onderling 1,5 meter afstand te houden. Wel gaat elke nieuwe gedetineerde eerst een aantal dagen in quarantaine. Als hij in die periode niet ziek wordt, kan hij deelnemen aan het gewone gevangenisleven.

,,Ook op andere manieren volgens we natuurlijk de coronamaatregelen’’, zegt Hut. ,,Zo is de bezoekersregeling strenger en worden bezoekers en gedetineerden van elkaar gescheiden. Ook mogen in het stiltecentrum, bedoeld voor godsdienstuitoefening, minder mensen tegelijk zijn. We proberen zo goed mogelijk het virus te weren. Tijdens de eerste golf lukte dat goed, maar nu hebben ook wij dus te maken gehad met besmettingen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu