Coronavirus zwakt af, besmettingsgraad daalt naar 0,3 (maar zorgen om Pasen)

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Premier Mark Rutte tijdens het Tweede Kamerdebat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. ANP BART MAAT

Het coronavirus zwakt verder af. De besmettingsfactor in Nederland is sinds maart gedaald naar 0,3.

Dat is voorzichtig positief nieuws, zeker nu een echte opmars in Noord-Nederland nog altijd uitblijft. RIVM-baas Jaap van Dissel noemt Friesland, Groningen en Drenthe ,,een gebied waar het relatief heel rustig is’’.

Hij deed zijn uitspraken woensdag tijdens de wekelijkse briefing in de Tweede Kamer. Ook wat betreft opnames op de intensive care lijkt er ,,heel voorzichtig een afvlakking waarneembaar’’. Gisteravond rond zes uur waren er 1191 patiënten opgenomen op een ic. De toename van 40 op een dag was een stuk minder dan de ruim 100 voor dit weekeinde. In de drie noordelijke provincies stond de teller op 98.

Capaciteit in ziekenhuizen

De capaciteit in de ziekenhuizen blijft een voortdurend punt van zorg. Patiënten die op de intensive care belanden, liggen daar gemiddeld 23 dagen. Volgens de jongste rekenmodellen van het RIVM moet de piek nog komen. Alles is eraan gelegen om het aantal ic-patiënten onder de 2400 te houden; het aantal bedden dat komende zondag beschikbaar is. Pas in juli zal het aantal terugzakken richting de 1000.

Tijdens de entree van het virus besmette een zieke meer dan twee personen. Inmiddels is dat zogenoemde reproductiegetal teruggezakt tot 0,3. Dit kan erop duiden dat het virus langzaam uitdooft, maar Van Dissel waakt voor te veel optimisme. ,,Het blijft alleen maar zo als we onze maatregelen handhaven. Dus: hou vol!’’ De Tweede Kamer heeft grote zorgen over het komende zonnige weekeinde en de paasdagen die het weekeinde daarop traditiegetrouw veel Duitsers trekken. Onder meer PVV, CDA, GroenLinks en ChristenUnie vroegen tijdens een debat om strengere maatregelen.

Op vakantieparken zijn toiletten en douches al gesloten. Zeeland, Noord- en Zuid-Holland gaan een stap verder; zij hebben alle campings laten sluiten. Premier Mark Rutte erkende ,,bezorgd’’ te zijn over de aanstaande paasdrukte. Donderdag praat het crisisteam in Den Haag over mogelijke nieuwe maatregelen.

Nieuws

Meest gelezen

menu