Vissers Lauwersoog zamelen recordhoeveelheid van 39.960 kilo zwerfafval in

Enkele van de zakken met afval die zijn ingezameld. Foto: Fishing For Litter Project

De vissers van negen schepen hebben in 2019 een recordhoeveelheid van 39.960 kilo zwerfafval ingezameld tijdens het Fishing for Litter project.

Niet eerder is er binnen dit project in één jaar in Lauwersoog zoveel afval ingezameld. Daarom reikt KIMO Nederland en België vrijdag 16 oktober deelnamecertificaten en jaarverslagen uit als blij van waardering voor de maatschappelijke dienst.

KIMO Nederland en België is onderdeel van KIMO International en een vereniging van kustgemeenten met gemeenschappelijke belangenorganisatie van lokale overheden. De organisatie strijdt tegen de vervuiling van de Noordzee, Ierse zee, Noordoostelijke Atlantische oceaan en de Oostzee. Bij KIMO International zijn ongeveer 150 gemeenten uit 13 landen aangesloten.

Schonere Noordzeebodem

Bodem- en garnalenvissers worden door de organisatie ondersteund om opgevist afval mee te nemen naar land. Landelijk is in 2019 door 137 vissers uit 13 havens zelfs 558.325 kilo opgehaald. ,,Hiermee wordt voorkomen dat het zwerfvuil uit zee aanspoelt op de stranden en wordt de Noordzeebodem schoner”, vertelt projectleider Jan Joris Midavaine. Ook in Eemshaven werd veel meer afval ingezameld dan voorgaande jaren. Het totaal in deze haven bedroeg 29.200 kilo.

Bodem- en garnalenvissers worden door KIMO Nederland en België ondersteund om opgevist afval mee te nemen naar land. Landelijk is in 2019 door 137 vissers uit 13 havens zelfs 558.325 kilo opgehaald. ,,Hiermee wordt voorkomen dat het zwerfvuil uit zee aanspoelt op de stranden en wordt de Noordzeebodem schoner”, vertelt projectleider Jan Joris Midavaine. Ook in Eemshaven werd veel meer afval ingezameld dan voorgaande jaren. Het totaal in deze haven bedroeg 29.200 kilo.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu