Vlag gaat uit bij actiegroep Pieterzijl: 3 mille binnen voor bezwaar tegen fracken

Protestactie tegen fracking in gasveld Pieterzijl-Oost in 2017. Foto: Marcel van Kammen

In recordtempo heeft de actiegroep ‘Geen fracking in Pieterzijl’ de laatste 3200 euro binnengehaald die nodig is om een beroepsprocedure te voeren bij de Raad van State.

De crowdfunding begon vorige week woensdag. Een week later was het benodigde geld binnen om de Groninger advocaat Jewan de Goede te betalen die namens de actiegroep de verdediging op zich neemt. De zitting bij de Raad van State is op 25 januari. Behalve de actiegroep hebben ook gemeente Westerkwartier en provincie, Dorpsbelangen Pieterzijl, drie agrarische vereniging en drie individuele personen verzet aangetekend tegen het besluit van het ministerie van Economische Zaken om via fracking het laatste gas uit het gasveld Pieterzijl-Oost te halen.

‘Ik sta al drie dagen te dansen’

Namens de actiegroep toont Sandra Jacobs zich verheugd over het actieresultaat: ,,Ik sta al drie dagen te dansen. Onze advocaat kan aan de slag.’’ In totaal haalde de actiegroep in vier jaar tien mille binnen om de beroepsprocedure te bekostigen. Zij looft de bereidwilligheid van Pieterzijlsters om de portemonnee te trekken. Ook inwoners van omliggende dorpen als Kommerzijl, Munnekezijl, Warfstermolen en Burum zegden geld toe.

Vrees voor schade

Bij fracking worden chemicaliën de grond ingespoten om het gas naar boven te halen. De actiegroep vreest dat hierdoor schade ontstaat. ,,De bodem komt in beweging. Met alle breuklijnen in de grond en de naburige gasopslag van Grijpskerk zijn de risico’s niet te overzien. En met het gas dat hier wordt opgepompt, kan de industrie in Nederland hooguit twee dagen draaien.’’

Nieuws

menu