Vlag kan uit bij Guyot: doveninternaat blijft

FOTO SIESE VEENSTRA

De vlag kan uit bij dovenschool Guyot in Haren. Een Kamermeerderheid stemt donderdagavond in met een motie om het internaat open te houden.

De vlag kan uit bij dovenschool Guyot in Haren. Een Kamermeerderheid stemt donderdagavond in met een motie om het internaat open te houden.

,,Dit is heel belangrijk voor ons'', zegt woordvoerder Nathalie Teunissen van Guyot. ,,Dove mensen moeten al voor zoveel strijden. Het is een erkenning dat het internaat open kan blijven.'' De leerlingen gaan het volgende week vieren als Kamerlid Paul van Meenen (D66) langs komt. Hij pleitte vanaf het eerste uur voor het open houden van het internaat.

Tweede Kamerlid Loes Ypma (PvdA) zegt in gebarentaal dat het internaat open moet blijven.

Op de dovenschool in Haren (praktijkonderwijs, vmbo en havo) zitten honderd leerlingen. 35 daarvan verblijven door de week op het internaat, omdat ze te ver van school wonen om dagelijks heen en weer te reizen.

Het internaat kost ongeveer 1 miljoen euro per jaar en wordt betaald door het ministerie van onderwijs. Die wil stoppen met de financiering, omdat het huisvesting betreft en geen onderwijs. Leerlingen zouden met een tolk naar ‘gewone' scholen kunnen, dichter bij huis. Maar Guyot vindt het internaat onmisbaar voor jongeren die niet gedijen op het regulier onderwijs. Een deel zou vereenzamen, omdat ze niet alles meekrijgt.

D66, PdvA, CDA en SP dienen een motie in om het internaat open te houden. Andere partijen - een meerderheid in de Tweede Kamer - ondersteunen die.

Nieuws

Meest gelezen

menu