Vleermuizen vertragen zuidelijke ringweg

Illustratie: Aanpak Ring Zuid

Ook de tijdelijke omgevingsvergunning die de gemeente Groningen aan Combinatie Herepoort heeft verleend voor de aanleg van de tijdelijke infrastructuur langs de N7 is geschorst. De voorzieningenrechter van de Raad van State maakte dit donderdagmiddag bekend.

Met deze voorlopige uitspraak komt de Raad van State tegemoet aan bezwaren van de Vleermuiswerkgroep Groningen en Natuur- en Milieufederatie Groningen. Op hun verzoek schorste de Raad van State vorige maand ook enkele kapvergunningen die Herepoort nodig heeft voor het vellen van bomen voor het aanleggen van de definitieve Zuidelijk Ringweg.

Samenhang met kapvergunningen

De voorzieningenrechter schorste de vergunning voor de tijdelijke weg omdat die gedeeltelijk in hetzelfde gebied komt te liggen als waar de geschorste kapvergunningen voor zijn verleend. Gezien deze samenhang kan het niet anders, aldus de uitspraak.

Een woordvoerster van de Raad van State lichtte toe dat op korte termijn, in ieder geval in januari, uitspraak wordt gedaan in de bodemprocedure over de kapvergunningen. Deze bodemzaak diende afgelopen dinsdag in Den Haag. In de bodemuitspraak zal definitief duidelijk worden of de werkzaamheden aan de Zuidelijke Ringweg kunnen doorgaan. Over de geschorste tijdelijke weg komt een aparte bodemuitspraak. De tijdelijke weg is nodig totdat de ombouw van de Zuidelijke Ringweg klaar is.

Geen vertrouwen in compensatie

Vleermuiswerkgroep heeft er geen vertrouwen in dat het fourageergebied van de beschermde vleermuizen dat verloren gaat, voldoende wordt gecompenseerd. De tijdelijke weg komt deels te liggen op locaties waar vijvers zijn gepland als compensatie van verloren voedselgebied.

Nieuws

Meest gelezen

menu