Nederlanders kopen nauwelijks vlees bij de ambachtelijke slager (12 procent): wat betekent dit voor slagers en hun toekomst?

Traditiegetrouw blikt Dagblad van het Noorden aan het eind van het jaar terug op de voorbije twaalf maanden. Tot en met 31 december spreken we elke dag met hoofdrolspelers over een belangrijk nieuwsfeit van die maand. In april: na bakkerijen en groentewinkels verdwijnen ook slagerijen uit de dorpen.

Kevin van der Veen van De Stadsslager in Groningen.

Kevin van der Veen van De Stadsslager in Groningen. Foto: Corné Sparidaens

Waarom zou een mens nog veel vlees eten? Er is weinig eten dat zo belastend is voor het milieu als bijvoorbeeld een stukje biefstuk en er zijn vegetarische alternatieven te over. Volgens het CBS eten de meeste mensen nog wel vlees, maar cijfers uit 2021 laten zien dat 45 procent van de volwassenen dat maximaal vier dagen per week doet. Ondertussen neemt het aantal ambachtelijke slagerijen alleen maar af.