Vleesliefhebbers in Provinciale Staten verliezen nipt de strijd: provinciehuis Groningen stapt helemaal over op vegetarisch

De miljoenen vlogen woensdag over tafel in de algemene beschouwingen in Provinciale Staten van Groningen, maar in de wandelgangen ging het slechts over één onderwerp: een motie om voortaan uitsluitend nog vegetarische snacks en maaltijden te serveren in het provinciehuis.

Vlees of vis komt in het provinciehuis straks alleen nog op uitdrukkelijk verzoek op tafel: de provincie Groningen stapt over op vegetarisch en plantaardige maaltijden en snacks.

Vlees of vis komt in het provinciehuis straks alleen nog op uitdrukkelijk verzoek op tafel: de provincie Groningen stapt over op vegetarisch en plantaardige maaltijden en snacks. Foto: Shutterstock

Daar kon geen sprake van zijn, foeterden de vleesliefhebbers in de Staten. Zij mobiliseerden het verzet tegen het gewraakte voorstel van de Partij voor de Dieren om aan het Martinikerkhof alleen nog maar vlees of vis op tafel te zetten als bestuurders, politici of gasten daar uitdrukkelijk om vragen.

Ook opgetrommelde vakantieganger houdt motie niet tegen

Ondanks de inderhaast opgetrommelde steun van een enkel Statenlid dat al met vakantie was maar via internet meestemde vanuit het buitenland, bleef de tegenactie echter vruchteloos. De PvdD-motie werd met één stem verschil (21 tegen 20) aangenomen dankzij de steun van 50Plus en de collegepartijen GroenLinks, D66 en PvdA.

Ook coalitiepartner ChristenUnie was mede-indiener van het vlees-noch-vis voorstel, maar bleek toch verdeeld toen het op stemmen aankwam. Alleen voorzitter Fredric Geijtenbeek staat vierkant achter de motie. Fractiegenoten Margriet Donker, Gerrit Jan Steenbergen en Rinze van den Born houden echter graag hun stukje vlees bij de maaltijd.

Voorstanders: gasten mogen niet voor keus worden gesteld

Centrale vraag was - vrij naar de titel van de PvdD-motie: ‘Ben je carni-voor of carni-tegen?’ Tegenstanders vinden dat de provincie haar gasten niet bij voorbaat vegetarische en plantaardige kost mag voorschotelen tenzij ze vooraf een andere voorkeur uitspreken. Net als de ChristenUnie bleek ook de Partij voor het Noorden verdeeld: Leendert van der Laan stemde voor, zijn fractievoorzitter Dries Zwart is tegen.

Voorstanders wijzen er juist op dat straks nog steeds kan worden gekozen voor vlees, vis en zuivel als dat vanwege dieeteisen of culturele achtergronden van (buitenlandse) bezoekers de voorkeur heeft. Door als eerste optie vegavoeding aan te bieden, kan de provincie echter de vleesconsumptie fors beperken, verwacht PvdD-fractievoorzitter Ankie Voerman.

‘Terugdringen vleesconsumptie helpt bij halen klimaatdoelen’

Dat helpt volgens haar ook het bij het terugdringen van de CO2-uitstoot en opwarming van de aarde en dus voor het halen van de klimaatdoelen. Het ministerie van onderwijs, welzijn en cultuur en de gemeenten Amsterdam en Utrecht zijn volgens Voerman al succesvol overgestapt op deze aanpak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu