Vlieger met zonnepanelen op graf Wubbo Ockels

Twee jaar na zijn overlijden is een een grafzerk op het graf van Wubbo Ockels in Amsterdam geplaatst. Geheel in stijl met Ockels ideeën kreeg hij een grafmonument in de vorm van een vlieger, voorzien van zonnepanelen.

Ockels weduwe Joos heeft de plaatsing van de zerk bekend gemaakt.

De grafsteen is ontworpen door de Eindhovense kunstenaar Mels Dees. In het monument komen Ockels’ kenmerkende aspecten zoals het vliegen, de zon als energiebron op aarde en de tijd tot uiting. De zonnepanelen in de vlieger zorgen ervoor dat de tekst in Wubbo’s handschrift ‘mijn tijd staat stil’ verlicht wordt als het donker is.

Wubbo Ockels (Almelo, 28 maart 1946 – Amsterdam, 18 mei 2014) was een Nederlands natuurkundige, ruimtevaarder, piloot en hoogleraar. In 1978 werd hij, als wetenschapper van de Rijksuniversiteit Groningen, door de ESA geselecteerd om mee te werken aan het Spacelab-programma, een samenwerkingsproject van de ESA en de NASA. Op 30 oktober 1985 maakte hij als eerste Nederlander een vlucht door de ruimte.

Na zijn ruimtevlucht zette Ockels zich in voor een duurzame wereld. Hij bedacht onder meer het zeilschip de Ecolution en ontwierp de zogeheten superbus en en laddermolen waarmee energie opgewekt kan worden.

Ockels laatste rustplaats is te vinden op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu