Vlog: Worden dialectsprekers gezonder oud?

Wie twee talen spreekt, moet constant kiezen: Frans of Nederlands? Engels of Nederlands? Gronings of Nederlands? Volgens onderzoekster Merel Keijzer is dit een goede oefening voor de hersenen.

Keijzer onderzoekt of tweetaligen langer gezond blijven dan mensen die maar één taal spreken. In bovenstaande video vertelt de RUG-onderzoekster hier meer over. De vlog maakt deel uit van een serie waarin jonge wetenschappers vertellen over hun vakgebied.

De Young Academy Groningen

Taalwetenschapper Merel Keijzer is een van de leden van de Young Academy Groningen (YAG). Dit is een club van jonge wetenschappers die anderhalf jaar gelden is opgericht. Met twee redenen: jonge onderzoekers binnen de universiteit een stem geven en de buitenwereld laten zien hoe leuk en veelzijdig onderzoek is.

Keijzer: ,,Mijn onderzoek past goed bij Groningen en Friesland. Het gaat over tweetaligheid en mensen die dialect combineren met een standaardtaal.’’

Het heelal, drugscriminaliteit en toerisme in gevaarlijke landen

De komende weken vlogt Diederik Roest over de uitdijing van het heelal, Michel Vols over drugscriminaliteit en Dorina Buda over toerisme in gevaarlijke landen.

Nieuws

Meest gelezen

menu