Vluchteling wacht langer op gezinsleden

Vluchtelingen bij Ter Apel. FOTO ARCHIEF DVHN

Vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, moeten er rekening mee houden dat ze langer moeten wachten op een hereniging met hun familie.

Vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, moeten er rekening mee houden dat ze langer moeten wachten op een hereniging met hun familie.

Dit blijkt uit de brief die staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Veiligheid en Justitie heeft geschreven en die wordt uitgereikt aan elke vluchteling die Nederland binnenkomt.

,,Door de grote instroom aan vluchtelingen duurt het langer voordat de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) alle asielaanvragen kan afhandelen. De termijn waarbinnen een vluchteling zekerheid moet hebben, is opgerekt naar 15 maanden. Met de mogelijkheid om ook die termijn nog te verlengen met drie maanden'', schrijft Dijkhoff. Op het moment dat iemand mag blijven, kan het verzoek worden ingediend om gezinsleden over te laten komen. De wettelijke termijn waarop de IND een besluit moet nemen over die aanvraag, is zes maanden.

,,Dit betekent dat alles opgeteld het wel meer dan twee jaar kan duren voordat familie van de vluchteling naar Nederland kan overkomen'', aldus Dijkhoff.

,,Dat is veel langer dan tot nu toe het geval was'', vertelt Jacqueline Engbers, woordvoerster van het COA in Ter Apel. Onder de 59.000 vluchtelingen die in 2015 Nederland binnenkwamen, waren ruim 14.000 ‘nareizigers'.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Gevlucht
menu