'Vluchtheuvel' voor ambtenaren tijdens versterking Lopster gemeentehuis

Foto: Jan Zeeman

Ambtenaren van de gemeente Loppersum die tijdens de versterking van het gemeentehuis last hebben van de werkzaamheden, kunnen elders terecht.

De gemeente heeft voor hen huisvesting geregeld in een voormalige pastoriewoning aan de Hogeweg in Loppersum. Dat pand, eigendom van de gemeente, werd tot voor kort gebruikt door personeel van de Nationaal Coördinator Groningen. Er is kantoorruimte, zodat medewerkers van de gemeente er kunnen werken.

De voorbereidingen van de bouwkundige versterking van het Lopster gemeentehuis beginnen eind deze maand. Dan komen er hekken rond het terrein. Vanaf 12 maart gaat de schop de grond in.

Eind december moet de versterking voltooid zijn. Tijdens de uitvoering blijft het gemeentehuis gewoon open.

Er wordt 2 meter grond onder het gemeentehuis afgegraven. Om die grote hoeveelheid zand weg te krijgen, wordt gebruikgemaakt van transportbanden. Met vrachtwagens wordt de aarde vervolgens afgevoerd.

Voor de operatie is een logistiek plan gemaakt om te zorgen dat er niet te veel overlast voor de omwonenden is tijdens de werkzaamheden.

Overlast

Volgens burgemeester Hans Engels geeft de klus enige overlast. Dat is volgens hem haast onvermijdelijk. ,,Maar iedereen snapt dat dit moet gebeuren. Alle omwonenden hebben we inmiddels ook op de hoogte gebracht.’’

Engels denkt overigens dat de overlast voor de medewerkers meevalt. ,,De werkzaamheden zijn vooral onder het pand. Daar wordt gegraven en gewerkt aan de fundering.’’

Wel heeft Loppersum met het oog op de werkzaamheden een alternatieve huwelijkslocatie aangewezen. Het gaat om hotel Spoorzicht. Met ingang van 15 maart is het hotel aangewezen als vervangend ‘huis der gemeente’.

Schokdempers

Bij de versterking van het Lopster gemeentehuis wordt gebruikgemaakt van de base isolation -techniek. Daarbij worden schokdempers gebruikt om de energie van aardbevingen te absorberen.

Eind 2015 werd na inspectie vastgesteld dat het gemeentehuis, dat nog maar twaalf jaar oud is, moet worden aangepast om aan de nieuwe normen te voldoen. Vooral de fundering dient te worden versterkt.

Naar verluidt kost de operatie zo’n 4 miljoen euro. De NAM, die opdraait voor de kosten, wil dat bedrag niet bevestigen. ,,De NAM neemt zijn verantwoordelijkheid en draagt de kosten van de versterkingsmaatregelen’’, aldus woordvoerder Ewoud Nysingh.

,,De kostenraming van de versterking geven we niet. Dat doen wij nooit.’’

Burgemeester Engels zegt de hoogte van het bedrag niet te kennen. ,,Ik weet het echt niet.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu