Voedselbank verwacht fors meer klanten, Groningen en hart van Drenthe zitten nog onder het landelijk gemiddelde

Een rij maaltijden. Foto: Shutterstock

Voedselbank Nederland verwacht een flinke toename in het aantal klanten in de aankomende twaalf maanden. De economische krimp, de verwachte faillissementsgolf en het snel oplopende werkeloosheidscijfer zal het aantal klanten flink omhoog drijven. Voedselbanken Groningen en Hartje Drenthe zitten echter nog onder het gemiddelde.

In Groningen is er een toename in het aantal klanten bij de voedselbank, maar het is nog niet duidelijk hoe groot die toename is. „Het is nog niet het percentage waar we bang voor waren”, vertelt voorzitter Monique Beuving. „Wat je wel ziet en merkt is dat de mensen het dankzij de maatregelen van de gemeente wat langer kunnen uitzingen, maar als de groei echt los gaat komen, verwachten wij ook die 8,5% die landelijk geldt.”

Voedselbank Hart van Drenthe, die actief is in de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Midden-Drenthe en Tynaarlo, merkt ook een toename. „Voor de zomerperiode begon merkten we er niet zo heel veel van, maar het begint langzaam op te komen”, meldt voorzitter Valery Hoogendoorn. Wel kan ze melden dat ook voedselbank Hart van Drenthe onder het landelijk gemiddelde van 8,5 procent zit.

Net zoals Groningen is er vooral in grote steden een toename in het aantal klanten bij de voedselbank. Amsterdam springt hier met een toename van 26% bovenuit. Tegelijkertijd is het aantal klanten in vierenveertig kleinere gemeentes afgenomen. Ook viel het volgens de voedselbanken op dat er geen sprake is van een zomerdip. Normaal gesproken daalt het klantenbestand in juni en juli met 2,5 tot 5 procent. Dit is nu niet het geval. Op het jaarlijkse meetmoment, dertig juni, hadden de voedselbanken 8,5% meer klanten dan in 2019.

Toelatingseisen voor voedselhulp

De voedselbank roept mensen die dankzij de coronacrisis in de problemen komen op om tijdig hulp te zoeken. Veel mensen zouden onterecht denken dat ze geen recht op hulp hebben omdat ze bijvoorbeeld nog eigen vermogen hebben. Voor voedselhulp geldt echter dat alle inkomsten bij elkaar worden opgeteld, waar vervolgens de vaste lasten vanaf worden gehaald. Naar dit overgebleven bedrag wordt gekeken. Als dit lager is dan het ‘normbedrag’ van de voedselbank, kom je in aanmerking voor voedselhulp. Meer informatie over de toelatingseisen vind je op de website van de voedselbank .

Nieuws

Meest gelezen

menu