Voetbalclubs GRC en Groen Geel blijven op 'Corpus' en hoeven geen plaats te maken voor FC Groningen. Onderzoek rept wel over vertrek van honkballers BSC Caribe

Coach Neo Maduro doet voor hoe je een bal met raken.

Coach Neo Maduro doet voor hoe je een bal met raken. Foto: Geert Job Sevink

De voetbalverenigingen GRC en Groen Geel kunnen opgelucht ademhalen. Zij hoeven geen ruimte te maken voor FC Groningen en blijven op sportpark Corpus den Hoorn in Groningen.

Wel wordt gedacht aan een verplaatsing van de honk- en softbalclub CBS Caribe. Dat valt te concluderen uit het onderzoek ‘Toekomst sportpark Corpus den Hoorn’. Volgens de gemeente is GRC een volksclub die zeer verbonden is met de omliggende wijken. Ook voetbalvereniging Groen Geel heeft laten weten dat een verhuizing onbespreekbaar is.

Tekort aan ruimte

Het onderzoek wordt donderdagavond aan de clubs en de media gepresenteerd in de kantine van GRC. Op het gemeentelijke sportpark ‘Corpus’ is een groot gebrek aan ruimte. FC Groningen geeft aan dat het minimaal acht velden nodig heeft om de opgeschroefde ambities waar te maken. De club start met vrouwenvoetbal en wil het jeugdvoetbal uitbreiden. Omdat vrijwel alle amateurverenigingen ledengroei kennen, is het al flink passen en meten op het sportpark.

De gemeente vindt verplaatsing van de twee clubs niet zinvol. Het vertrek van honk- en softbalclub BSC Caribe is wel één van de opties, die in het onderzoek wordt genoemd. Als deze club verhuist, wordt op ‘Corpus’ ruimte vrijgespeeld. Het bestuur van BSC Caribe was niet voor commentaar bereikbaar.

Nieuwe locatie FC Groningen?

Volgende week is een gemeentelijke hoorzitting met alle clubs gepland. Dan zal het ook gaan over de optie waarbij FC Groningen een andere trainingslocatie zoekt. Mogelijk dat de betaald voetbalorganisatie de ruimte die op ‘Corpus’ vrijkomt te beperkt vindt.

De club hecht waarde aan een goed geoutilleerd trainingscomplex en wil het Topsportzorgcentrum kopen van de gemeente. Als BSC Caribe verhuist bestaat de ook nog mogelijkheid dat FC Groningen ‘Corpus’ voorlopig niet verlaat. In dat geval moet de ‘FC’ wel voetbal- en trainingsvelden blijven delen met Groen Geel en GRC.

Voor de amateurclubs en FC Groningen is dat een beperkte oplossing, omdat ze op wedstrijddagen en trainingsavonden moeten blijven woekeren met de ruimte. Het bestuur van GRC zegt de inhoud van het rapport nog niet te kennen.

,,We zijn door de gemeente uitgenodigd om in ons eigen clubhuis de uitkomst van het onderzoek te vernemen’’, zegt een bestuurslid van GRC. ,,Ik denk dat we op ‘Corpus’ kunnen blijven. De gemeente had het nooit aangedurfd om hier in aanwezigheid van de media ons vertrek aan te kondigen.’’