Volg de verkiezingen in Duitsland via DVHN. Als de zon schijnt in Duitsland, dan is het zomer in Nederland

Angela Merkel stopt ermee na 16 jaar bondkanselierschap. Foto: EPA

De Duitsers kiezen zondag 26 september een nieuwe Bondsdag en nemen zo afscheid van het tijdperk Angela Merkel. In een serie achtergrondverhalen blikt DVHN op de verkiezingen vooruit en volgt ze die op de voet. De Bondsdagverkiezingen zijn voor het Noorden van groot belang, want bij zonneschijn in Duitsland breekt de zomer door in Nederland.

Zondag 26 september kiezen de Duitsers de nieuwe Bondsdag, zeg maar de Duitse Tweede Kamer. Ze bepalen indirect wie de opvolger van Angela Merkel wordt. Zij heeft besloten niet voor nog eens vier jaar bondskanselierschap te gaan. Na zestien jaar, waarin zij hét gezicht van Duitsland in de wereld was en een hele generatie Duitsers met haar opgroeide, houdt ze het voor gezien.

Economie

Wie haar opvolger wordt en welke partijen in Berlijn straks de dienst uitmaken, is gezien de intensieve handelsrelaties ook van belang voor Groningen, Drenthe, Friesland en de rest van Nederland. Een economisch gezond Duitsland heeft ook tot gevolg dat onze oosterburen hun boodschappen blijven doen in Winschoten en Groningen en dat ze in hun vakantie de Drentse campings en de Friese meren opzoeken. Anderzijds zijn aan de Duitse kant van de grens volop banen waarvoor ook noorderlingen in aanmerking komen. Het beleid in Berlijn heeft gevolgen voor de welvaart hier. Daarom besteedt Dagblad van het Noorden in de aanloop naar de verkiezingen in een aantal verhalen aandacht aan Duitsland.

Twee stemmen

Die verkiezingen zien er anders uit dan de Nederlandse. De Duitse kiezer kan op zijn of haar biljet twee stemmen uitbrengen. De ene is voor een lokale kandidaat: Duitsland is daartoe opgedeeld in 299 Wahlkreisen, een soort kiesdistricten. De kandidaat die in zo’n district de meeste stemmen krijgt, krijgt een zetel in de Bondsdag. Op deze manier krijgt elke regio minimaal één vertegenwoordiger in de Bondsdag.

De tweede stem kan worden uitgebracht op landelijke partijen. De uitslag van deze verkiezing is goed voor de overige zetels in de Bondsdag waarbij uiteraard geldt dat een partij meer zetels krijgt naarmate ze een hoger percentage stemmen wint. Om in de Bondsdag te komen, moet wel minimaal 5 procent van het totaal aantal stemmen worden gehaald.

Gekozen voor vier jaar

De nieuwe Bondsdag (de huidige heeft 709 leden) wordt gekozen voor vier jaar. De leden ervan kiezen de nieuwe bondskanselier, de opvolger van Merkel. De grote kandidaten voor dat ambt zijn Armin Laschet, net als Merkel lid van het CDU. Hij is nu nog minister-president van Noordrijn-Westfalen, een van de zestien deelstaten waarin Duitsland is verdeeld.

Zijn grote tegenstrever is SPD’er Olaf Scholz. Deze sociaaldemocraat is de huidige minister van financiën van Duitsland. Kandidaat nummer drie is Annelena Baerbock, lid van de partij Bündnis 90/Die Grünen. Zij, die zozeer hamert op het belang van het klimaat, is de jongste van de drie en heeft de minste bestuurlijke ervaring.

In de jongste peilingen gaat Olaf Scholz aan de leiding. Wordt hij de opvolger van Merkel, gaat Laschet met de zege aan de haal of krijgt Duitsland met Baerbock opnieuw een vrouwelijke bondskanselier? Voor de goede verstandhouding met Nederland lijkt de uitslag van de verkiezingen geen grote gevolgen te hebben. Die is goed en zal goed blijven.

De economische verwevenheid vraagt erom maar het hart geeft het ook steeds meer in. De Tweede Wereldoorlog wierp lang zijn schaduw op de onderlinge relatie. De oorlog is zeker niet vergeten en zal dat ook niet, zolang er herdenkingen zijn. Maar zoveel generaties later is de omgang amicaler en vriendelijker en is er het besef dat de Duitser van nu een goede buur is.

Nieuws

Meest gelezen

menu