Lees terug: Groninger Swim Challenge met Arjen Robben brengt 210.000 euro op voor onderzoek naar kanker

Een recordaantal zwemmers deed vandaag mee aan de zesde editie van de Groninger Swim Challenge. Vanmorgen in alle vroegte doken de estafettezwemmers het water in bij Zoutkamp voor hun tocht naar Groningen. 

Vanavond komen alle zwemmers die meedoen aan de verschillende onderdelen - naast de estafettetocht is er ook nog de Ultra Challenge, Kids Swim en City Swim - rond 20.00 uur tegelijk aan in de Oosterhaven. De opbrengst van de Swim Challenge gaat naar het UMCG Kanker Researchfonds. Het gaat om een bedrag van 210.000 euro, zo werd bekendgemaakt op een podium.

07.30 uur: Goeiemogen, goeiemorgen!

De eerste deelnemers aan de Swim Challenge 2019 passeren de sluis bij Elektra. Het is zeven uur geweest, de zon klimt langzaam boven de horizon, en het staat nu al vol applaudisserende supporters. Goeiemorgen! Goeiemorgen! De stemming op water en wal is feestelijk.

13.15 uur: 33 teams en 2 solozwemmers met 1 missie

33 teams en 2 solozwemmers met 1 missie: zoveel mogelijk geld ophalen voor het UMCG Researchfonds. In totaal hebben ze al ruim 2 ton opgehaald. 35 kilometer door het Reitdiep van Zoutkamp naar Groningen. ,,Welkom, roept de ceremoniemeester, u bent in Garnwerd!"

Nog 15 kilometer te gaan. Slag voor slag naderen de zwemmers hun bestemming: de Oosterhaven in Stad.

13.40 uur: Oordopjes in en gaan!

Janienke Huiting van team Huis van de Sport Groningen is niet moe. ,,Al die mensen die je aanmoedigen, de bootjes met de muziek, het is geweldig. Alleen in het water hoor ik niks. Dan is het oordopjes in en gaan.”

Team Huis van de Sport telt zes deelnemers. Eigenlijk zeven, zwemster Bianca is in blijde verwachting, maar zwemt toch mee.

14.30 uur: Man man man

Conversatie aan het water te Dorkwerdersluis:

- ,,Al een zwemmer gezien?"
- ,,Nee."
- ,,Hoe hard zwemmen die dan?"
- ,,Ja, twee kilometer per uur of zo"
- ,,Man man man. Ik doe 't ze niet na."
- ,,Ik ook niet!"

 

14.45 uur: Bootje over

De eerste zwemmers worden met bootjes over het Van Starckenborchkanaal gezet. Ze mogen niet over deze drukke vaarroute zwemmen. Hier gaan alle bootjes de sluis in en vervolgen de route door het Reitdiep.

14.50 uur: Robben is hoog bezoek

Arjen Robben is gearriveerd. Hij zal de laatste 8 kilometer naar Groningen zwemmen.

15.25 uur: Robben springt het water in

Hup Papa! Die aanmoedigende kreet hangt aan het bootje bij de Dorkwerdersluis. In het bootje zitten de 3 kinderen van Arjen Robben toe te kijken hoe hun vader, gestoken in wetsuit, naar de overkant van het Reitdiep vaart.

Daar staan de mannen en vrouwen met de camera’s. Ze willen weten hoe Robben zich heeft voorbereid. Of hij tegen die zwemtocht opziet. De man uit Bedum, stervoetballer in Ruste, staat ze vriendelijk te woord. Wat hij in de toekomst gaat doen, vragen ze hem, nu hij niet meer voetbalt moet hij toch een ander doel hebben?

Eerst maar eens deze tocht afmaken, grijnst Robben.In de sluis liggen de bootjes met deelnemers te wachten tot ze doorkammen. We pakken je straks wel in, wordt er geroepen. Cabaretier Bert Visscher toont een piepklein pistooltje. Aan hem de eer om het startschot te geven. Geen idee hoe dit ding werkt, puft Visscher.

Pang! Daar springt Robben het water in. Het publiek applaudisseert juichend alsof hij zojuist een doelpunt heeft gezet.

17:40 uur: Botenkaravaan arriveert

De botenkaravaan van de Swim Challenge Groningen 2019 vaart de stad binnen. Ook Arjen Robben is al in de Diepenring gesignaleerd.

18:05 uur: Arjen Robben gaat over de finish

Arjen Robben heeft zijn zwemtocht volbracht. Hij krijgt een warm onthaal van het publiek.

Zwemmer Michiel Drijver kwam met zijn team De Watertrappers als vijfde binnen. Hij leerde speciaal voor deze Swim Challenge borstcrawlen

Hij dacht dat hij het nooit zou kunnen, maar is nu supertrots.
Tip: Je moet je benen zo stil mogelijk houden,anders ben je na 25 meter al moe.
He did it!

18.38 uur: Tijd voor een massage

Judith Grod van Anrap Watertrappelen mag even gemasseerd worden. Het ging fantastisch zegt ze. Ik ben heel
trots op iedereen. Morgen zal de spierpijn echt toeslaan, maar als ik nu een massage neem zal ik mezelf morgen heel dankbaar zijn.

18:53 uur: Meer zwemmers gaan de finish over

En de andere helden zwemmen binnen... De Spetters, Team De Wil en Team Zuidhorn.

18:56 uur: Kay van der Kooi, de man van de aan kanker overleden schaatser Paulien van Deutekom finisht

Kay van der Kooi zwom de 35 kilometer van Zoutkamp naar Groningen alleen. Hij krijgt een ovationeel applaus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu