Volgend jaar zet je je fiets onder de oude V&D: Groningse Grote Markt krijgt stalling met 1500 plekken

Foto: Archief DvhN Peter Wassing

Na de Nieuwe Markt krijgt het centrum van Groningen binnenkort nog een forse fietsenstalling. Begin 2021 moeten er 1500 plekken gereed zijn in de kelder van het voormalige V&D-pand. De gemeente wil er 5,4 miljoen euro in investeren.

Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) hoopt dat de nieuwe stalling fietsers uitnodigt om binnen te parkeren, in plaats van buiten op de stoep. Dat laatste is in de Groningse binnenstad al jaren een punt van ergernis; op dit moment zijn er in het centrum 6000 plekken te weinig voor het aantal geparkeerde fietsen.

,,Nu komen er dus 1500 bij aan de noordoostkant van de binnenstad’’, zegt Broeksma. ,,De grootste toevoeging sinds zeker tien jaar.’’ De vorig najaar geopende fietsenkelder onder het Forum Groningen aan de Nieuwe Markt biedt plek voor ‘slechts’ 1200 rijwielen.

‘Fiets in Groningen verdient deze investering’

De plannen voor de nieuwe fietsenkelder zijn al een tijd in de maak. Broeksma wil tegemoetkomen aan de wensen van bijvoorbeeld de gemeenteraad en de Fietsersbond. ,,De hellingbanen zullen niet te steil zijn, we zorgen voor brede rekken en voldoende plek voor bakfietsen en e-bikes.’’ De in- en uitgang in de Oude Ebbingestraat moet ‘ruim en goed toegankelijk’ worden.

Ontwikkelaar MWPO, die het oude V&D-pand bezit, zorgt voor de bouw van de stalling; de gemeente wil de kelder daarna overkopen. Broeksma vraagt de gemeenteraad om akkoord te gaan met een investering van 5,4 miljoen euro. ,,Fors, maar de fiets in Groningen verdient het’’, vindt hij.

Nieuws

Meest gelezen

menu