Volgens Marjoleine de Vos uit Zeerijp moet je voor boerderijproducten in de stad zijn. Zij kan het weten, ze schrijft al twintig jaar over eten

Marjoleine de Vos krijgt al twintig jaar alle ruimte bij de NRC om te filosoferen over alles wat met eten te maken heeft. En dat is veel. Want eten is verweven met alles, je kan er niet omheen. Haar verhalen zijn nu gebundeld in een boek, maar verwacht daarin geen handleiding hoe je het beste ei bakt.

Marjoleine de Vos uit Zeerijp schrijft over eten voor NRC. Haar verhalen zijn nu gebundeld in een boek.

Marjoleine de Vos uit Zeerijp schrijft over eten voor NRC. Haar verhalen zijn nu gebundeld in een boek. Foto: Anjo de Haan

Wie bij auteur en dichter Marjoleine de Vos (65, geboren in Gelderland) op bezoek gaat krijgt wat lekkers. Tenminste, dat is wel de verwachting als je bij haar binnenstapt in haar oude, tot huis omgebouwde schooltje in Zeerijp. Een indrukwekkende grote hal met kasten vol boeken tegen de muur, het licht dat door grote ramen naar binnen valt, links een kleine drukkerij waar haar man bezig is, kleden op de grond en drie klaslokalen die omgetoverd zijn tot leefruimtes.

Een Dolgelukkig Montessorivarken