Volt wil de gemeenteraad van Groningen in: 'We mikken op twee zetels en vieren extra feest bij drie'

Er komt een partij bij op het stembiljet voor de gemeenteraadsverkiezingen in Groningen. Volt dingt mee naar een plek in het stadsbestuur - en gelet op het Groningse stemgedrag voor de Tweede Kamer maakt de nieuwe partij goede kansen.

In maart haalde Volt drie zetels in de Tweede Kamer. Volgend jaar hoopt de partij op twee gemeenteraadszetels in Groningen.

In maart haalde Volt drie zetels in de Tweede Kamer. Volgend jaar hoopt de partij op twee gemeenteraadszetels in Groningen. Foto: Volt

Laurens Dassen, de fractievoorzitter van Volt in de Tweede Kamer, liet in juli al weten dat de partij van plan is om in maart 2022 aan de gemeenteraadsverkiezingen mee te doen - maar nog niet overal. „We zijn een partij in opbouw, en we zullen dus ook keuzes moeten maken’’, zei Dassen. ,,Soms moeten we minder snel gaan om verder te komen.”

‘Jonge partij, nieuwe energie en unieke aanpak’

In Groningen kreeg nieuwkomer Volt bij de Tweede Kamerverkiezingen ruim 5,5 procent van de stemmen. ,,Als we dat schalen naar de gemeenteraad, zouden we op 2,7 zetels uitkomen’’, zegt Robin Twickler, de ‘city lead’ van Volt Groningen. Twee zetels moet dus zeker lukken, denkt ze. ,,En als het er toch drie worden, vieren we extra feest.’’

Volgens Twickler heeft Volt Groningen iets te bieden dat er nu nog niet is. ,,We zijn een jonge partij met nieuwe energie, en we zijn vooral uniek in onze Europese blik. Veel problemen kun je niet binnen de landsgrenzen oplossen.’’ Lokaal vertaalt die insteek zich in leren van buitenlandse steden. ,,Er is in Nederland maar één Groningen, je kunt het niet goed met Amsterdam of Utrecht vergelijken. Maar bijvoorbeeld wel met Kopenhagen. Omdat Volt ook in andere landen actief is, zijn onze lijntjes heel kort.’’

Van bankjes op de Grote Markt tot woningnood

De Groningse afdeling van Volt heeft inmiddels 485 leden. ,,Veel jongeren, maar ook veel mensen tussen de 35 en de 55.’’ Ze hebben de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met Groningers op straat. ,,We stonden bij winkelcentra in de stad, Haren en Ten Boer met een bord met ‘Wat kunnen wij voor u doen?’ Dat leverde gesprekken op over van alles. Van bankjes op de Grote Markt tot de woningnood’’, zegt Twickler.

Een beleidsteam werkt de komende tijd aan een plan voor een verkiezingsprogramma, waar die leden daarna over stemmen. In december maakt Volt Groningen de kandidatenlijst bekend.

BIJ1, die ook nieuw de Tweede Kamer binnenkwam dit jaar, doet in Groningen niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Er is wel een lokale BIJ1-afdeling, maar die richt zich voorlopig op ‘activisme op het gebied van toegankelijkheid, dekolonisatie, antiracisme en bestaanszekerheid’, zo liet de partij eerder deze maand weten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu