Voor het eerst besmetting vastgesteld bij asielzoeker (in azc Maastricht)

In het asielcentrum in Ter Apel kunnen gedurende de coronacrisis pas gearriveerde vluchtelingen niet aan hun asielprocedure beginnen. Foto: Archief Boudewijn Benting

Voor het eerst sinds de uitbraak van de corona-crisis is een bewoner van een asielzoekercentrum in Nederland positief getest op het virus. Het gaat om een man in het azc in Maastricht.

Dat heeft het COA bekend gemaakt.

De man ligt op de intensive care in het academisch ziekenhuis in Maastricht. ,,Twee bewoners van het azc die met hem in dezelfde woonunit wonen, zijn in quarantaine geplaatst’’, zegt COA-woordvoerder Werner van Bastelaar.

In de afgelopen weken werden in andere azc’s ook bewoners uit voorzorg in quarantaine geplaatst omdat ze klachten hadden die zouden kunnen wijzen op een besmetting. In geen van de gevallen bleek dat zo te zijn. ,,Maar nu is dat voor het eerst dus wel het geval’’, aldus Van Bastelaar.

Asielcentrum in Ter Apel

De besmette man verblijft volgens hem al geruime tijd in het azc in Maastricht dat plaats biedt aan 250 vluchtelingen. Zo lang al dat hij in de afgelopen periode niet in contact is geweest met mensen in het asielcentrum in Ter Apel, daar waar vluchtelingen Nederland binnenkomen. ,,In Ter Apel hoeven we vanwege deze besmetting dus geen extra maatregelen nemen’’, zegt Van Bastelaar.

In het asielcentrum in Ter Apel worden wel, zoals in alle opvanglocaties, de voorschriften en adviezen van het kabinet, het RIVM en de regionale GGD’s opgevolgd. In al die azc’s samen verblijven momenteel 27.408 mensen.

,,Van een instroom van nieuwe asielzoekers is momenteel niet of nauwelijks sprake, ook omdat veel grenzen vanwege de crisis dicht zijn’’, aldus de woordvoerder. De vluchtelingen die zich wel melden in Ter Apel, kunnen vanwege de crisis niet aan hun asielprocedure beginnen, het Aanmeldcentrum is namelijk gesloten. De nieuwkomers worden tijdelijk ondergebracht in de Willem Lodewijk van Nassau-kazerne bij Zoutkamp.Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu