'Bij veel hotels worden lasten juist lager': Groningen krijgt vanaf 2022 drie verschillende prijzen voor toeristenbelasting

Bij goedkope Groningse hotels ga je minder logiesbelasting betalen dan bij dure. De gemeenteraadsfracties van GroenLinks, SP, PvdA en ChristenUnie staan achter een plan voor drie verschillende tarieven; Koninklijke Horeca Nederland en liberale partijen blijven kritisch.

De zuidwand van de Grote Markt met Hotel de Doelen.

De zuidwand van de Grote Markt met Hotel de Doelen. Foto: Archief DVHN / Roelof van Dalen

Nu geldt voor alle hotels, B&B’s, hostels en campings in de gemeente nog één vast tarief voor de logiesbelasting: 3,70 per persoon per nacht. Ondernemers betalen die heffing aan de gemeente en berekenen haar aan de gasten door in de overnachtingsprijs. Effectief betaalt de toerist dus.

Dat tarief gaat veranderen. Eerder besliste de gemeenteraad al dat het landelijk gebied vanaf volgend jaar in de gemeente een lager tarief krijgt dan de stad. In 2022 gelden drie verschillende tarieven. Goedkope locaties, die minder dan 60 euro per persoon per nacht rekenen, dragen 1,50 euro per persoon per nacht aan logiesbelasting af. Voor middeldure locaties (60-120 euro) blijft het tarief 3,70 euro; de duurste locaties, waar een nachtje slapen meer dan 120 euro kost, gaan 4,20 euro logiesbelasting betalen.

Koninklijke Horeca Nederland: Dit gaat Stad toeristen kosten

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet niets in het plan. De Groningse KHN-voorzitter Irene van der Velde vreest dat het de stad toeristen zal kosten als hotelovernachtingen duurder worden. In een persbericht beticht ze GroenLinks van ‘de andere kant opkijken’, ‘horende doof zijn’, ‘rondfietsen in een groene bubbel’ en ‘de economische werkelijkheid onderschatten’.

,,Die verwijten neem ik maar voor kennisgeving aan’’, reageert Jasper Been (GroenLinks), die de motie indiende. ,,Met het inhoudelijke standpunt ben ik het niet eens. Het plan gaat niet over belastingverhoging, voor veel ondernemers wordt het juist goedkoper.’’

‘Nieuwe systeem is eerlijker’

,,Het is de bedoeling dat de logiesbelasting nergens een te groot deel is van de overnachtingsprijs’’, legt Been uit. ,,Op een paar tientjes heeft 3,70 euro belasting een veel grotere impact dan op 100 euro. Als alle locaties hetzelfde tarief betalen, wordt Groningen een minder toegankelijke bestemming voor mensen die weinig te besteden hebben.’’

Hij kreeg in de gemeenteraad niet alle handen op elkaar. Net als KHN hekelt de VVD het feit dat drie tarieven gepaard gaan met meer administratieve rompslomp.

‘Administratie valt naar verwachting mee in de praktijk’

,,Een gemiddeld hotel heeft niet één soort kamer met één prijs. Dat varieert afhankelijk van de bezettingsgraad en het seizoen’’, betoogde fractievoorzitter Ietje Jacobs. ,,Een hotelier moet straks per dag gaan kijken waar hij eigenlijk aan toe is qua belastingtarief. Ik snap oprecht niet waarom dit een goed idee is.’’ Ook de Stadspartij, het CDA en D66 waren niet enthousiast.

Volgens Gerben Brandsema (ChristenUnie) zou die extra administratieve last in de praktijk best meevallen. ,,We hebben ondernemers gevraagd of zij nou echt voor een onwerkbare situatie vrezen. Er zit zestig euro verschil tussen de verschillende prijsklassen, dat is een behoorlijke bandbreedte. De meeste hotels zullen niet in meerdere categorieën tegelijk vallen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu