Drukte bij huisartsen voor 'vliegreis-coronatest': voor vertrek nog even gorgelen bij de dokter (zo werkt het)

Een vakantieganger laat zich testen bij huisarts Gerben Lochorn (midden achter). Laboratoriummedewerkster Robine Koerts neemt de test af. Foto: DvhN

Even gorgelen, uitspugen en klaar. Een paar duizend vakantiegangers laten zich vanaf woensdag voorafgaand aan hun vliegreis testen op corona bij de huisarts. Bij Medisch Centrum Helperpark in Groningen stonden ze vanochtend al in de rij.

,,Onze assistentes konden het vanochtend nauwelijks aan, mensen komen in hordes’’, zegt huisarts Gerben Lochorn, met praktijken in Groningen, Hoogezand en Siddeburen. HetHuisartslab/U-Diagnostics, waar Lochorn en tientallen andere huisartsen bij zijn aangesloten, voert de coronatesten uit voor Corendon, TUI en andere reisorganisaties.

Zonder klachten

De test gaat even anders in zijn werk dan de ‘normale’ coronatest die iedereen met klachten sinds 1 juni bij de GGD’s kan krijgen. Die GGD-test gaat met wattenstaafjes die vrij diep de neus en keel in moeten. De ‘Corendon-test’ kan ook middels gorgelen: even wat zout water in de mond, een minuut flink gorgelen en de mond spoelen en uitspugen in een bakje.

Het verschil met de GGD-testen is ook dat het zonder klachten kan. Corendon, TUI en andere reisorganisaties bieden de testen gratis aan hun reizigers aan, via HetHuisartslab. Het is op zich de normale pcr-test zoals die ook door de GGD’s wordt gedaan, alleen wordt de analyse in dit geval uitgevoerd door U-Diagnostics en Labor Dr. Wisplinghoff in Keulen.

Certificaat

Sinds 1 juli mogen vakantiegangers weer vliegen op een flink aantal zonbestemmingen. Veel landen vragen een verklaring van de toerist dat de ‘coronavrij’ zijn. Anders moeten ze vaak in quarantaine, al verschillen de regels per vakantieland. Bij een negatieve uitslag krijgen de vakantiegangers een certificaat mee. Dat zegt in principe alleen dat ze op het moment van testen zelf vrij waren van het coronavirus; iemand kan in theorie een uur later alsnog besmet raken. Veel vakantielanden hanteren de regel dat je 72 uur voor aankomst een negatieve test moet hebben gehad.

Volgens directeur Maarten Cuppen van HetHuisartslab is er veel belangstelling voor de test. ,,We voeren ze sinds ruim een week uit in onze health check centers, tientallen labs bij huisartsen verspreid door het land. Het begon rustig maar vanaf 1 juli komt het echt op gang, nu mensen weer op vliegvakantie kunnen.’‘

Nieuws

Meest gelezen

menu