Voorkennisfestival in Groningen wijst jongeren op de kunst (en de valkuilen) van het leven

Tijdens de eerste editie van het Voorkennisfestival in evenementenlocatie EM2 in Groningen stellen jongeren vragen over hun toekomst. Want volwassen worden is niet makkelijk. En op school krijgen ze de antwoorden niet.

Op het Voorkennisfestival spraken studenten met volwassenen over hun belangrijkste levensvragen. School besteedt daar weinig aandacht aan, vinden ze.

Op het Voorkennisfestival spraken studenten met volwassenen over hun belangrijkste levensvragen. School besteedt daar weinig aandacht aan, vinden ze. Foto: Peter Wassing

Voor ruim tachtig jongeren van het mbo, hbo en de universiteit staat deze donderdagochtend in het teken van hun toekomst. Iets dat voor de meesten van hen nog een groot vraagteken is. Want hoe weet je nu wat je wil, of wat bij je past?

Het gesprek aangaan

Om die vragen beantwoord te krijgen, gaan de jongeren tijdens verschillende workshops het gesprek aan met YouTubers, ondernemers en ervaringsdeskundigen, in de hoop iets van hun levens te leren.

Zo beantwoordt influencer Linda de Munck, die eigenlijk komt spreken over seksualiteit, veel vragen over het maken van eigen keuzes en de kunst van het ‘jezelf zijn’. Spreker en schrijver Nikki Pommer vertelt over haar burn-out en de lessen die ze daaruit trok. „De jongeren zijn erg geïnteresseerd in mentale gezondheid”, merkt Pommer. „Hun zelfbewustzijn is ongekend.”

Voorkennis opdoen

„Wij zien veel jongeren die worstelen met prestatiedruk, of die moeite hebben hun pad uit te stippelen in onze complexe samenleving”, vertelt Fanny Koerts, medeoprichter van Up To Us , een maatschappelijke onderneming en moederbedrijf van jongerenbroedplaats Jimmy’s in Groningen.

Het idee voor het festival, dat moet uitmonden in een beweging met meerdere festivals door Nederland, ontstond vanuit het idee jongeren in een vroege fase van hun leven te laten nadenken over wat ze willen. Koerts: „Het gaat dan om vragen als: wat vind je belangrijk? Wat past bij je en wat vind je leuk?”

Vertellen vanuit ervaring

Stress en burn-out blijken veelbesproken onderwerpen. Op school wordt daar weinig aandacht aan besteedt, vindt Mark (17), mbo-student evenementenorganisatie. Medestudent Luna (16) is het daarmee eens: „En als we er wel les in krijgen, dan is het vooral de leraar die erover vertelt. Hier vertelden mensen vanuit hun eigen ervaring, dat is heel inspirerend.”

Hoe kan het dat jongeren niet altijd met hun levensvragen bij hun ouders of school terechtkunnen? „Als je ouders hebt die hoogopgeleid zijn en een divers netwerk hebben, dan heb je vaak al de mindset die wij met dit festival proberen te stimuleren”, legt Koerts.

Maar, waarschuwt ze, niet iedereen komt uit zo’n omgeving: „En het is ook normaal dat er mensen of organisaties zijn die jongeren helpen hun wereld te vergroten. Als je alleen op je kamertje blijft zitten, kun je je niet ontwikkelen.”

Dichtbij jezelf blijven

Met welke lessen gaan de jongeren aan het eind eigenlijk terug naar huis? „Ik heb geleerd dat je meer tijd voor jezelf moet nemen en dat je je soms even moet afsluiten van anderen”, zegt Mark. Luna geeft een soortgelijk antwoord: „Ik wil mezelf minder voorbijlopen. Je moet dichtbij jezelf blijven. En bedenk je iedere dag: waarom doe ik wat ik doe, en vind ik het nog leuk?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu